Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Irak sınırındaki Karaçalı üs bölgesinde güvenlik yolu yapımı sırasında daha önce araziye döşendiği belirtilen mayının patlaması sonucu 1 asker hayatını kaybetti.

Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 sivilin öldürüldüğü bölgede geçen Aralık ayında ‘güvenlik yolu’ yapımına başlandı.

Bölgede yapılmak istenen ‘güvenlik yolu’ halk tarafından protesto edilmiş, yer yer asker ve halk arasında çatışmalar yaşanmıştı. Zaman zaman da asker ve PKK’nin küçük çaplı askeri hareketliliği olmuştu. En son 24 Şubat'ta BDP milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Roboski halkı canlı kalkan eylemi ile kalekol ve güvenlik yolu çalışmalarını önlemeye çalışmıştı.

Dün akşam saatlerinde sınırdaki güvenlik yolunda devriye görevi yapan Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı'nda görevli Uzman Çavuş Musa Sumay, arazideki mayına bastı. Mayının infilak etmesi üzerine ağır yaralanan Sumay, helikopterle kaldırıldığı Şırnak Asker Hastanesi'nde yapılan tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

Mayının sınır bölgesine daha önce askerler ya da PKK’liler tarafından döşenmiş olabileceği düşünülüyor.

Uzman çavuş Musa Sumay'ın ölümü ardından bu sabah saatlerinde bölgeye Şırnak'tan Sikorksky helikopterlerle askerler indirilerek kapsamlı arama tarama çalışmalarına başlandı. Uzman Çavuş Musa Sumay, Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda düzenlenecek tören ardından toprağa verilmek üzere memleketi Hatay'a gönderilecek.

SINIRDA GERGİNLİK

Demokrat Haber’e ulaşan bilgiye göre de bu sabah saat 5 civarlarında sınır ticareti için Roboski Yaylasına ulaşan köylüler yolun askerler tarafından kesildiğini gördüler. Yollarına devam etmek isteyen köylüler ''komutanımız gelecek sizinle görüşecek'' denilerek 15 nolu sınır taşının olduğu yerde tutuldular.

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre köylüler beklediği sırada iki büyük patlama sesi duyuldu. O sırada köylüler yol bırakılmadığı için geri dönmeye başladı. Patlama bölgesini hızla terk ettikleri için katırlarını ve yüklerini sınırda bırakmak zorunda kaldılar. O sırada patlamanın olduğu yere doğru baktıklarında bir kirpi aracının imha edildiğini gördüler. İnsan parçalarının etrafa dağıldığını fark ettiler. Çok sayıda ölü ve yaralı olabileceği iddia ediliyor.

Daha sonra köylülerin köylerine dönmesi ile birlikte Asker ile PKK arasında çatışma olduğunu düşündüren seslerin geldiği bildirildi.