Paskalya Bayramı bir asır sonra Şırnak'ta yüzlerce Hıristiyan ve Müslüman yurttaşın katılımıyla kutlandı. Azadi Meydanı'nda yapılan kutlamaya, Asuri-Keldani-Arami Dayanışma Merkezi Derneği (MAKSA-DER) ve Şırnak Belediyesi öncülüğünde, Şırnak Belediyesi Eş Başkanı Serhat Kadırhan, HDP Şırnak milletvekili adayları Leyla Birlik, Aycan İrmez, Ferhat Encü, DBP ve HDP il yöneticileri, Botan Din Alimleri Derneği, Protestan Kiliseleri Birliği temsilcileri ile yüzlerce yurttaş katıldı.

'YÜZ YIL SONRA BARIŞ İÇİN ARAMIZDALAR'

Kutlamada konuşan Şırnak Belediye Eş Başkanı Serhat Kadırhan, uzun yıllardan sonra yeniden yapılan kutlamanın önemine işaret ederek, "Tekçi zihniyet anlayışları ayrılıkları ve farklılıkları ortadan kaldırıp ve tek tip vatandaş profili oluşturduktan sonra Hıristiyan yurttaşlarımız buraları terk etmek zorunda kaldı. Birçok baskı ve zulme maruz kaldılar ve 100 yıl sonra barış ve kardeşlik için buradalar" dedi.

Ardından konuşan MAKSA-DER Basın Sözcüsü Yaşar Kaygısız, 100 yıl öncesinden hikâyelerle kutlamayı yaptıklarını belirterek, "Belki ilk aklımıza düştüğünde bir gün bu meydanda Paskalya yumurtalarını dağıtma fikri hayaldi ama yüz yıl sonra sizlerle birlikte olmak bizim için önemlidir. Bugün yitirdiklerimizi anarken hem geleceğe hem de barışa kapı aralıyoruz" ifadesinde bulundu.

'YENİ YAŞAM FELSEFESİNE KATKI SUNMAK İÇİN GELDİK'

Asuri, Keldani, Süryani ve Ermeniler için bugünün önemli bir gün olduğuna vurgu yapan Kaygısız, "Size bugün Paskalya yumurtaları birçok hikaye anlatacak. Bugün çoğu yıkılmış gitmiş olan Hane, Mehri, Banyan, Geznex, Herbal, Hesana, Bespin ve isimlerini saymadığımız bölgede ki tüm Hıristiyanların ve köylerinin hikayeleri ile geldik. Bu hikayeler faili meçhul, göç, yalnızlık ve Mezopotamya'dan gidiş öyküleri. Tüm yüreğimizle tüm acılara olumsuzluklara rağmen bu gün umutlarımızın yeniden inşasına katkı vermek için geldik" diyerek, bölgede barış ve kardeşlik hukukunu yeniden oluşmasını sağlamak ve yeni yaşam felsefesine katkı sunmak için geldiklerini söyledi.

Daha sonra Botan Din Alimleri Derneği adına Mehmet Edip Boz ve Protestan Kiliseler Derneği Adına Papaz Ender Peker söz alarak tüm dinlerin barış, kardeşlik ve birlikte yeni yaşamı müjdelemesi gerektiğini dile getirdi. Boz ve Peker, Hıristiyanların Paskalya, Müslümanların ise Kutlu Doğum Haftası'nı kutladı.

Kutlama 1960 ve 1970'li yıllarda Hıristiyanların yaşamlarını konu alan fotoğraf sergisinin gezilmesi ile sona erdi.