Şırnak’ta HDP ve DBP eş başkanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, polis olduğunu beyan eden kişilerce "çay ve sohbet" adı altında emniyete çağrıldı. Bazı kişilerin ise tehdit edilerek, ajanlık dayatmalarına maruz kaldığı belirtildi. 

Şırnak merkez ve ilçelerinde, polis olduğunu beyan eden kişiler, son günlerde çok sayıda Kürt siyasetçi ve yurttaşı “çay içmek ve sohbet etmek” adı altında İl Emniyet Müdürlüğü’ne çağırıyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak eski İl Eş Başkanı Yakup Barkın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Güçlükonak İlçe Eş Başkanı Leyla Polat, HDP yönetici ve üyelerinin de aralarında olduğu 20’yi aşkın kişinin söz konusu kişiler tarafından arandığı öğrenildi. Sonu 66 48’le biten telefon numarası üzerinden yapılan aramalar sonrası İl Emniyet Müdürlüğü’ne giden kişilerin ajanlık dayatmasıyla karşılaştığı aktarıldı. 

Aranan kişiler arasında bulunan DBP Şırnak eski İl Eş Başkanı Yakup Barkın, yaşananlara dair konuştu. 

‘HERKESİ ARIYORUZ’ YANITI

Partisinin kentte kendisini feshetmesi üzerine siyasi çalışmalarını HDP’de yürütmeye başladığını belirten Barkın, yaklaşık 10 gün önce söz konusu kişiler tarafından arandığını söyledi. Kişilerin kendilerini polis olarak tanıtarak, “Emniyette çayımızı içmeye gelin” dediğini ifade eden Barkın, “Ben de ‘amacınız çay değil, niyetiniz nedir’ diye sordum. Yine, sıradan bir çağırmanın olmadığını ve hakkımda soruşturma varsa avukatımla gidebileceğimi söyledim. ‘Herkesi arıyoruz. Sadece sizi değil’ diye yanıt verdiler” diye anlattı. Barkın, kendisi dışında kimi parti çalışanlarının da benzer şekilde çağrıldığını söyledi. 

İLÇE EŞ BAŞKANINA ‘AJANLIK’ TEKLİFİ

Kent merkezinde aranan bir parti üyesine ise öğrenci olan çocukları üzerinden şantaj yapıldığı söyledi. Söz konusu kişinin, “HDP’ye sürekli gidiyorsun. Çocuklarının eğitimini engelleriz. Partiye kimler gidiyor? Bir daha partiye gidersen, senin de çocuklarının da başını yakarız” şeklinde tehditlere maruz kaldığı aktarıldı. 

HDP Güçlükonak İlçe Eş Başkanı Leyla Polat’ın da arandığı ve kendisine “ajanlık” teklifinde bulunulduğu belirtildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı