İzmir'in Selçuk ilçesinin Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Şirince'deki Aziz John Baptist Kilisesi bahçesindeki özel işletmelerin boşaltılması için işlemlere başlandığını, bölgenin sadece gezi alanı olarak düzenleneceğini söyledi, bahçedeki havuza atılan dilek paraları konusunda da Müze Müdürlüğü'nün yetki sahibi olduğunu belirtti.

Yıllık yaklaşık 1,5 milyon turistin gezdiği köyde bulunan ve bir süre önce restore edilen kilisenin giriş bölümünde özel mülk olan bahçeyle ilgili ilçe belediyesinin başlattığı kamulaştırma çalışmasının yargıya taşındığını hatırlatan Bakıcı, Selçuk Asliye Hukuk Mahkemesinin 830 bin liralık kamulaştırma bedeli belirlediğini söyledi.

Bakıcı, bahçedeki havuza atılan dilek paraları konusunda da Müze Müdürlüğü'nün yetki sahibi olduğunu belirtti.

ESKİ VE TEHLİKELİ DURUMDA

Bölgedeki yapının eski ve tehlikeli durumda bulunduğunun tespit edildiğini söyleyen Bakıcı, işletmeye binaların boşaltılması için tebligat gönderildiğini belirterek "Kentsel SİT olduğu için oranın koruma altına alınıp boşaltılması söz konusu" dedi.

Belediye Başkanı Bakıcı, şu bilgileri verdi:

"Şu an konu kamu yetkilileri tarafından kontrol altına alınmış durumda. Oradaki yapı da tehlikeli durumda. Kafeterya ve satış noktaları boşaltılacak, işletme statüsünden çıkarılacak ve bölge sadece gezi alanı olacak."

DELİKTEN PARA GEÇİRME İNANCI

Şirince Köyü'nde yer alan ve 1832 yılında yeniden yapılan Aziz John Baptist Kilisesi, ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında bulunuyor.

Kilise girişinde üzerinde Meryem Ana heykeli bulunan dilek havuzuna atılan paranın dipteki delikten geçmesi halinde tutulan dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor.

Ziyaretçilerin birden fazla deneme yapabilmesi nedeniyle özellikle yaz sezonunda havuz içinde biriken bozuk paraların kime ait olduğu da tartışma konusu olmuştu.

Yılda 1.5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği havuzda miktarı hakkında bilgi bulunamayan paraların özel işletmecinin topladığı belirtilmişti.