Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesi ile ilgili, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Başvuru Dosyası'nın sunulması ve Halkın Katılım Toplantısı bugün gerçekleştiriliyor.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli toplantı salonunda yapılacak ÇED Halkın Katılım Toplantısı'na Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP'li milletvekilleri ve yurttaşlar ‘salon dolu’ denilerek alınmadı.

Sabahın erken saatlerinde toplantıya katılmak üzere yola çıkan yurttaşlar oluşturulan polis kontrol noktalarından 3 kez GBT sorgulaması yapılarak geçirildi. Toplantının yapılacağı alana gelen Sinopluları polis ve TOMA karşıladı.

‘BU CENNETİN YERİNE CEHENNEMİ YERLEŞTİRMENİN ANLAMI YOK’

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül "Beni de içeri almadılar. Ben bu kentin belediye başkanıyım. İçeri alınmayan bütün insanlara ben kefilim. Ne olurdu bu insanları içeri alsalardı. Niye korkuyoruz konuşmaktan. Yapılan bu toplantı sadece göstermelik bir şeydir. Bu cennetin yerine cehennemi yerleştirmenin anlamı yok. Yazıktır.

"Sinop Çernobil olmayacak", "Nükleere inat yaşasın hayat" sloganlarıyla toplantı salonunun dışında bekleyen yurttaşlar, nükleer santralin Sinop için bir felaket anlamına geldiğini vurguladı.

VALİLİĞE DİLEKÇE VERİLDİ

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalattin Küçük ve CHP’li Milletvekilleri Ali Şeker ile Orhan Sarıbal, Sinop Valiliğinde görüşme yapıyor. Sinop Valiliği önünde protesto sürüyor. Kısa süren toplantının ardından içeri alınmayan Sinoplular, “Toplantıya halk alınmamıştır” diyerek imza toplayıp Valiliğe imzaları teslim ediyor.

SÜREÇ BAŞLATILDI, HALK İSTEMİYOR

Sinop’ta, EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop NGS projesi ile ilgili ÇED süreci başladı.

Mersin Akkuyu NGS projesinin ardından ikinci proje olan santral ile ilgili geçen hafta Sinop Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinden ÇED Halkın Katılım Toplantısının yapılacağı duyuruldu. Toplantının 6 Şubat saat 09.30’da Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli toplantı salonunda yapılacağı belirtilmişti.

Sinop’un Abalı Köyü’nün İnceburun mevkiine yapılacak olan santralla ilgili sunulan ÇED Başvuru Dosyasında, santralın 4,560 MW kurulu gücünde olacağı ifade edilirken; bölgede dört adet reaktör inşa edileceği, sahada kazı çalışmalarına 2019 senesinde başlanması ve ilk reaktörün 2025 senesinde devreye alınmasının planlandığı dile getiriliyor.

Başvuru dosyasında ayrıca, proje alanının kaplayacağı arazinin yaklaşık 1010 hektar olduğu belirtilirken, bu arazinin “devlet ormanı” olarak sınıflandırılmış bir alan olması NGS’nin bölgede nasıl bir ağaç katliamına yol açtığını gözler önüne seriyor.

Kaynak: BirGün