Kobani sınırından Türkiye'ye geçerken beş gün önce gözaltına alınan ve Urfa'nın Suruç İlçesi'nde bir Fen Lisesi'nde tutulan 160’ı aşkın kişi, aynı ilçeye bağlı bir spor kompleksine nakledildi.

bianet’in konuştuğu tercüman ve mihmandar Perwer Mıhamed Ali, dün akşam bir spor merkezine nakledildiklerini, gözaltında 37’si kadın, 9’u da çocuk toplam 167 kişi bulunduğunu ifade etti.

Ali, “Buraya yeni getirildik ama şartlar daha önceki yere göre daha kötü gibi gözüküyor. Bize yarın serbest bırakılırsınız diyorlar ama söylediklerine güvenmiyoruz. Burada beş gündür gözaltındayız. Serbest bırakılmadığımız için de açlık grevindeyiz” dedi.

Kendilerine, “Neden Kobanê’yi geç terk ettiniz?” diye sorulduğu, “bazılarınız örgütle işbirliğinden suçlanıyor” dendiğini savunan Ali, istihbarat birimlerince sorgulanmayı beklediklerini ifade etti.

167 kişi, Kobani’ye yönelik IŞİD saldırıları yoğunlaşınca sınırdan Türkiye'ye geçerken Suruç'ta gözaltına alınmış ve ilçeye bağlı Alıgör Mahallesi'ndeki Fen Lisesi'ne getirilmiş, burada dört gün tutulmuştu.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Genel Sektereri Aydın Bolkan, Kobani'de çesitli radyo ve televizyon kuruluşlarında çalışan 20 kadar gazetecinin gözaltında bulunanlar arasında olduğunu açıkladı; çatışma ortamında haber geçerek kamuoyunun bilgilenmesini sağladıkları için serbest bırakılmalarını istedi.

Bolkan’a göre gözaltındakilerin isimleri şöyle: Ranya Mıhamed, Dicle Sexo, Xezne Nebi, Xwinav İsa, Sara Mahmud, Nazdar Ali, Evin Ali, Dilişan İbiş, Ranya Ali, Mizgin Kurdo, Mustafa Faris, Mustafa Bali, Mustafa Mıhamed Ali, Ahmed İbrahim, Mustafa Ali, Perwer Mıhamed Ali, Mıhamed İsa, Ehmed Mustafa, Heysem Müslim ve İsa Mıhamed.