Suriye’de yapılan hava saldırısı ve 33 askerin hayatını kaybetmesi üzerine 27 Şubat akşam saatlerinde “Türkiye Avrupa sınırında mültecilerin geçişini durdurmayacak” açıklaması geldi.

Açıklama ile birlikte hareketlenen göçmenler ve mülteciler Edirne’de sınır kapısı Kapıkule’ye yöneldi. Kaynağı belirsiz araçların da mültecileri taşıdığı gelen bilgiler arasında.

NTV canlı yayınına takılan görüntüler ise skandal niteliğinde. Canlı yayında konuşan bir mülteci kadın kendilerinin otobüslerle bedavaya sınıra getirildiğini söylerken, kapıdaki görevlilerin kendilerini denize yönlendirdiğini ifade etti.

NTV’ye konuşan mülteci kadının anlattıkları: “Saat birde haber geldi. Dedi sınır kapıları açılmış geçebilirsiniz. Ondan sonra orda otobüsler bekliyorlardı. Bizi buraya kadar bedava getirdi yani. Ondan sonra burada bıraktı bizi. Şimdi sınır kapısına gidiyoruz. Orda jandarma arkadaşlar diyor ki; geçemezsiniz, burada kapılar kapalı. Ama denizden diyor geçebilirsiniz. Şimdi siz düşünün; bu kadar millet, bu kadar çocuklar denizden nasıl geçebilir? Gemi de yok, hiçbir şey yok nasıl geçebilirler?”

NTV muhabirinin ‘Size birileri mi buraya gelin dedi?” sorusuna ise mülteci kadın şu cevabı verdi: “Bize sınır kapıları açık dediler, biz de apar topar geldik buraya.”

MUHABİR DE DOĞRULADI

Sınır kapısında canlı yayın yapan NTV muhabiri ise Afgan mültecileri göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Onlar haberi aldıktan sonra yani sınır kapılarının açıldığı ve Türkiye’nin, Türk yetkililerin giriş çıkışlara herhangi bir engel koymayacağı haberini aldıktan sonra, bavullarını çantalarını topladılar ve buraya kapıkule sınır kapısına geldiler. Kapının ötesi Yunanistan. Onlara ‘Nasıl geldiniz’ diye sorduk. ‘Afgan dernekleri otobüslerle Afgan mültecileri buraya getirdiler. Sınır kapısındaki yetkililer, kapıdan girişiniz yasak kapıdan giremezsiniz. Ancak diğer yoldan nehir veya ormanlık alandan geçiş yapılacağını’ söylediler. Tabi bunlar resmi bilgi değil, Afgan mültecilerin aktarımı.  Hava şartları olumsuz ve karanlık, sabahı bekleyecekler…”

Edirne'de bir grup mülteci de Yunanistan'a gitmek için Pazarkule sınıra yürüyor. Edirne'ye gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 mülteci, haberin duyulmasının ardından gece yarısı Yunanistan'a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçti.

Mülteciler Karaağaç Mahallesi'nden Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaşmak için yürüyüşlerini sürdürüyor.

Aralarında Suriye, İran, Irak, Fas, Pakistanlıların da bulunduğu mülteci ve göçmenler, İdlib'deki saldırının ardından kendi aralarında haberleşerek Yunanistan'a geçmek için Edirne'ye geldiklerini söyledi.

ÇANAKKALE

Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler Çanakkale’de sahillere gelmeye başladı. Mülteciler Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki sahillere geldi. Yunanistan'ın Midilli adasına geçmek isteyen mülteciler Yeşil Liman, Babakale ve Kadırga Koyu gibi noktalarda toplanmaya başladı.

İZMİR

İzmir'in Dikili ilçesinde de toplanan 160 mülteci Yunanistan'a geçmek için sahillere gidiyor.

Dikili’de sabahın erken saatlerinde sahillere gelen 160 mülteci, Yunanistan'a geçmek için toplanmaya başladı.