Süryani, Asuri, Keldani ve Arami halkının ortak iradesini açıklayan Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB) Başkanlık Kurulu, 1933 yılında Asuri-Süryanilere yönelik olarak Irak’ın Simele kasabasında gerçekleştirilen toplu katliamın yıldönümünde açıklamada bulunarak Ortadoğu halklarına dayanışma ve ortak mücadele çağrısında bulundu.

Ağustos 1933’te Irak silahlı kuvvetlerinin de desteğiyle Asuri-Süryanilere yönelik olarak gerçekleştirilen sistematik katliamlar, “Simele Katliamı” olarak anılıyor. Katliamda sadece Simele kasabasındaki değil, aynı dönemde Kuzey Irak’ta Duhok ve Musul illerindeki 63 Süryani köyünde yapılan toplu katliamlarda hayatını kaybeden Süryaniler de anılıyor.

Simele Katliamı’nın kurbanları için her yıl 7 Ağustos’ta anma törenleri düzenlenirken, MUB Başkanlık Kurulu, binlerce insanın hayatına mal olan katliamın yıldönümünde yaptığı açıklamada, Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da Ezidi, Şii ve Hıristiyan halklara yönelik olarak katliam ve soykırım tehdidinin günümüzde de devam ettiğine dikkat çekti.

Bölgedeki halkları, ABD ve Avrupa devletlerini mazlum halklarla dayanışmaya çağıran MUB açıklamasında, “IŞİD çetelerini güçlendirecek politikalara dikkat etmeye ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ortadoğu’ya yönelik kirli planlarını boşa çıkarmaya davet ediyoruz” dedi.

1915 Soykırımı ve 1933 Simele Katliamı’nı gerçekleştiren zihniyetin cezalandırılıp mahkum edilmediğine dikkat çeken MUB, bu durumun bölgede yeni katliamlara yol açtığını kaydetti.

MUB açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Süryani-Asuri-Keldani-Arami halkı özelde Irak’ta, genelde anayurdunun her parçasında egemen güçlerin ağır saldırılarına hedef olmaktadır. Etnik ve dinsel temizlik politikalarıyla yok oluşun eşiğine getirilen Ortadoğu’nun yerli ve kadim halkları, günümüzde bir kez daha IŞİD vahşet örgütünün katliamlarıyla yüz yüze bırakılmıştır.

10 Haziran 2014 tarihinde IŞİD çeteleri Irak’ın Musul şehrini ele geçirdi. 3 Ağustos’ta Şengal dağında büyük bir trajediye yol açtılar. 6 Ağustos 2014 tarihinde Ninova ovasını işgal ettiler. Bu coğrafyada yaşayan, başta Hıristiyan ve Ezidilere karşı soykırım gerçekleştirdiler. Kendi zihniyetinden olmayan herkesi din değiştirmeye, cizye ödemeye, veya yerini yurdunu terk etmeye zorladılar. Binlerce kişiyi katlettiler, binlercesini de esir alıp pazarlarda sattılar. Ninova ovasından ve diğer alanlardan yüzbinlerce Süryani-Keldani-Asuri, Ezidi ve Şii göç etmek zorunda bırakıldı.

Şengal, Tıl Ahfer, Musul ve Ninova ovasında yapılanlar bir insanlık suçudur. Bu suçu işleyen zihniyet, 1915 Soykırımı’ndan ve 1933 Simele Katliamı’ndan sonra cezalandırılıp mahkum edilmediğinden dolayı, günümüzde de dünyayı tehdit ve tedirgin etmeye devam etmektedir.

Bethnahrin Ulusal Konseyi olarak, Mezopotamya ve Anadolu halklarını, gerici ve karanlık güçlere karşı el ele vererek, demokratik çağdaş bir yaşamı inşa etmeye çağırıyoruz. ABD ve Avrupa devletlerini de ezilen halklara yardım etmeye, IŞİD çetelerini güçlendirecek politikalara dikkat etmeye ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ortadoğu’ya yönelik kirli planlarını boşa çıkarmaya davet ediyoruz.

Halkımızın tarihinde kara bir sayfa olan 6 Ağustos 2014 tarihinde Ninova ovasının, IŞİD çeteleri tarafından işgal edilip, talan edilmesini, 1933 Simele Katliamı’nı gerçekleştiren egemen güçleri ve işbirlikçilerini lanetliyor ve kınıyoruz. Ayrıca 7 Ağustos Simele şehitleri şahsında, halkımızın bütün şehitlerini saygıyla anıyoruz. Simele şehitlerinin ulusal birlik umutlarını ve Ninova ovasının özgürlüğünü halkımızın haklarını elde edinceye kadar mücadelemiz her alanda devam edecektir.

Topraklarımızı, değerlerimizi ve halkımızı savunmak için, IŞİD çetelerine karşı savaşımız tüm cephelerde sürecektir. Habur’da ve diğer birçok alanda IŞİD çeteleri yenilgiye uğratıldıkları gibi Ninova ovasında da akıbetleri aynı olacaktır.

Yurtsever halkımız ve kurumlarımız her yerde Simele şehitlerinin direniş bayrağını yükseltmelidir. Ninova ovasının işgali her yerde kınanmalı ve yerlerini terk etmek zorunda kalan, ağır koşullarda yaşayan insanlarımızla da güçlü bir dayanışma köprüsü kurulmalıdır. 7 Ağustos Simele Katliamı’nı, 6 Ağustos Ninova ovasının işgalini unutmayalım.” (Demokrat Haber)