İçişleri Bakanlığı yetkililerinin hazırladığı raporla ilgili olarak basına sızan bilgilere göre, İçişleri'nin Silvan raporuyla Genelkurmay'ın raporu arasında farklılıklar göze çarpıyor. Öte yandan, Başbakan Erdoğan bugün, İçişleri raporundaki tespitlerin Genelkurmay raporuyla örtüştüğünü açıkladı.

Diyarbakır'ın Silvan kırsalında 14 Temmuz'da çıkan, 13 asker ile yedi PKK'linin hayatını kaybetmesi ve yedi askerin yaralanmasıyla sonuçlanan çatışma sonrası İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin tespitleri de ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nın raporu da dün (26 Temmuz) açıklanmıştı.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bugün Silvan saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada da "Tabur ve bölük komutanı seviyesinde görevden alma olabilir. Karadeniz bölgesi özel birlik çalışması var" dedi.

Bölgeye giderek incelemelerde bulunan iki mülkiye müfettişi ile bir jandarma müfettiş albayın Sabah gazetesinde yayınlanan ön tespitlerinde, askerlerin intikalde yorgun ve uykusuz düştükleri belirtildi. Ayrıca askerlere yemek molası verilen yerin "kritik bir yer olduğuna", kuru ve yüksek otlarının askerlerin güvenliği bakımından tehlike arz ettiğine ve molada çevre güvenliğini sağlayan nöbetçi erlerin yetersizliğine dikkat çekildi.

Raporu hazırlayan müfettişler, helikopterlerin, araziye çıkmış askerlerin bulunduğu bölgeden bir saatlik mesafede konuşlandırıldığını, daha yakın bir mesafede bulunmaları gerektiğini belirtti. Raporda aynı zamanda saldırı anıyla ilgili olarak insansız hava araçları tarafından görüntü kaydı yapılmadığı iddiaları da yer aldı.

"Komutandan telkin" iddiası

Gazetenin haberine göre, üst düzey kaynaklar, bölgede vali, Diyarbakır Jandarma Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın bulunmasını gerekçe göstererek "Bölgede üç başlı yönetim var. Bu, organizasyon sorunlarına neden oluyor" dedi.

Müfettişlerin Silvan'a gelmelerinden iki gün önce Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun Silvan Taktik Jandarma Komando alayına gelerek, çatışmaya giren ve ifade verecek olan askerlerin ifadelerinde helikopterin gecikmesi ile ilgili bir şey söylememeleri konusunda uyarılarda bulunduğu iddia edildi. Karaosmanoğlu'nun iddiaları ispatlanmayan askerlerin soruşturma sonrasında cezalandırılacağını söylediği de öne sürüldü.

Çatışma ile ilgili olarak, görevli heyet ve savcılara yedi gün boyunca ifade vermek zorunda kalan askerlerden bazılarının ruh sağlıklarının bozulmaya başladığı söylendi. Saldırı esnasında ve sonrasında komutanların değerlendirme eksikliklerinin tespit edildiği, Silvan'da sahada bulunan komutanların görev yerlerinin değiştirildiği belirtildi.

"Raporlar örtüşüyor"

Bölgeyi inceleyen müfettişler tarafından hazırlanan bu rapor Bakanı Şahin'e sunulacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı rapora ilişkin, ''İçişleri Bakanlığımızın yaptırmış olduğu incelemenin de sonuçları geldi, (Genelkurmay Başkanlığı'nın) raporu arasında çok ciddi bir fark söz konusu değil. Örtüşüyor genel itibariyle, bundan dolayı İçişleri Bakanlığı'nın böyle bir açıklama yapmasına gerek görmedik'' dedi.

Farklı Üç Nokta

Başbakan Erdoğan'ın "örtüşüyor" açıklamasına karşın, Genelkurmay ve İçişleri raporları arasında şu iki noktada farklılık olduğu dikkat çekiyor:

- Genelkurmay raporunda, "bu şartlarda birliğin yorgun olduğu iddia edilemez" denirken İçişleri raporunda "askerlerin yorgun ve uykusuz olduğu" belirtiliyor.

- Genelkurmay raporunda, "talebin alınması ile helikopterlerin çatışma bölgesinde bulunması arasındaki sürenin uygulama standartlarına uygun olduğu tespit edilmiştir" denirken, İçişleri raporunda "helikopterler daha yakında konumlandırılmalıydı" deniyor.

Bu iki nokta dışında, Sabah'ta yer verilen İçişleri raporunda "bölgede üç başlı yönetim var" gibi kritik bir tespit dile getirilirken, Genelkurmay raporunda bu konuyla ilgili herhangi bir tespit yer almıyor.

Öte yandan, her iki raporda da çatışmada 20 kişinin nasıl öldüğüyle ilgili kuşkulara açıklık getirecek bir bilginin olmadığı görülüyor. (BİA/ÖSÖ/AS/ŞA)