Şırnak’ın Silopi ilçesinde şu ana kadar üç kişinin hayatını kaybettiği 'hendek operasyonu'nda bilanço ağırlaşıyor. Silopililer polis saldırısını ve ilçede yaşananları DİHA'ya anlattı.

'AKREP'TEN RASTGELE ATEŞ

Başak Mahallesi'nde aralıksız bir şekilde süren olayların görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, olaylar polisin onlarca akrep tipi zırhlı araç ve zırhlı iş makineleri eşliğinde mahalleye girmesiyle başladı.

Polisin, baskıları protesto etmek için sokağa çıkanlara gaz bombalarıyla saldırmasıyla patlak veren olaylarda, ilk etapta polisin rastgele kitlenin üzerine zırhlı araçlardan ateş açmasıyla 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tamboğa isimli çocuk ve 53 yaşındaki Hamdi Olaş yaşamını yitirdi, 10 kişi de çeşitli yerlerinden kurşunlarla yaralandı.

YARALILARI HDP'Lİ VEKİLLER ALDI

Olay yerine ambulansların gelmesine izin verilmezken, yaralılar uzun süre olay yerinde beklemek zorunda kaldı. Olayı haber alan HDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Leyla Birlik ve Aycan İrmez HDP ve DBP'li yöneticilerle birlikte olayın yaşandığı mahalleye gelerek yaralıları araçlarla Silopi Devlet Hastanesi'ne taşıdı.

Milletvekillerine yönelik de tehditkâr bir tavır takınan polisler, hastaneye yaralı taşıyan bir sivil aracı da rastgele taradı, araç içindekileri gözaltına aldı.

"VALİ TELEFONLARA ÇIKMADI"

Saatlerdir süren olaylarla ilgili Şırnak Valisi'ni aradıklarını ifade eden HDP milletvekilleri, valinin telefonlarına cevap vermediği bilgisini verdi.

Öğlen saatlerine doğru daha da şiddetlenen olaylarda polis 5 kişiyi daha yaralarken göğsünden vurulan Kamuran Bilin isimli genç de hastaneye kaldırıldığı sırada yaşamını yitirdi ve yaşamını yitirenlerin sayısı 3'e yükseldi.

JANDARMA, KESKİN NİŞANCI, TANK...

Polisin adeta 'terör estirdiği' mahalleye daha sonra jandarmaya bağlı 2 tank getirilirken, özel harekat polisleri evlerin kapılarını kırarak yüksek binalara keskin nişancı yerleştirdi. Tank ve zırhlı araçlar yurttaşlara ait evleri ve elektrik direklerini yıkıp Zap Meydanı yakınlarındaki Aytaç Sokak ve çevresindeki evleri rastgele tararken, çevredeki evlerden 8'ini ateşe verdi. Yangın çıkan evlerin bazılarında çocuklar mahsur kalırken, yardımlarına gitmek isteyen mahalle sakinlerinin üzerine damlarda konumlanan keskin nişancılar tarafından kurşun yağdırıldı. İtfaiye araçlarının mahalleye girememesi üzerine yurttaşlar, kurşun yağmuru altında yanan evlerini söndürmeye çalıştı.

"KATLEDİLMEK İSTENİYORUZ"

Polis ve AKP hükümetine isyan eden mahalle sakinleri, "Bakın ve devletin zulmünü görün. Evlerimiz ateşe verilerek, çoluk çocuğumuzla birlikte katledilmek isteniyoruz" şeklinde tepkisini dile getirdi.

GÖZALTINDAKİLERE İŞKENCE

Halen yer yer devam eden olaylarda 9 kişi gözaltına alınırken, gözaltındakilerin avukatı Zozan Acar, polisin gözaltındaki yurttaşlara akıl almaz işkencelerde bulunduğu bilgisini verdi. Gözaltında bulunan Halit Alkış isimli yurttaşın gördüğü işkenceler karşısında daha fazla dayanamayarak fenalaştığı ve Silopi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenilirken, bazı yurttaşların makatına polis tarafından silah dayadığı belirtildi. Polisler hastaneye kimsenin yaklaşmasına ise izin vermiyor.

Olayların kısmen durulduğu anlarda Aytaç Sokak'ta yaşananlar gün yüzüne çıkarken, sokaktaki evler tahrip edilmiş ve çeşitli silahlara ait yüzlerce merminin boş kovanı olduğu görüldü.

HAYATINI KAYBEDENLER YARIN DEFNEDİLECEK

Yaşanan polis saldırısında öldürülen 3 kişi yarın saat 10.00'da Silopi Şehitlik Mezarlığı'nda düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

(DİHA)