Diyarbakır'ın Sur ilçesi dün geceden beri polis ablukası ve ateşi altında. Gece mahallelere operasyon başlatan polislerin ilçedeki saldırılarının yeni bir 'sivil katliam girişimine' dönüştüğü belirtiliyor. "Diyadin, Silvan, Lice, Cizre, Şemdinli, Hakkari ve Varto'da yaşananların bir benzeri Sur'da yapılmak isteniyor" diyen HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ise Diyarbakır halkını saldırılara karşı Sur ilçesine sahip çıkmaya çağırıyor.

DİHA'daki habere göre, bir çok mahallenin polis ablukasında yoğun ateş altında olduğu ilçede, dün geceden beri gittikçe şiddetlenen polis saldırılarında bir kişi yaşamını yitirdi ve yaralılar var.

Dün gece, Fatihpaşa, Cevdetpaşa, Hasırlı mahalleleri ile Hz. Süleyman Cami civarında yurttaşlar polis baskı ve baskınlarına karşı hendek kazıp nöbet tutmaya başladı. Gece 02.00 civarında mahalleye baskın yapıp içeri girmeye çalışan polisler nöbet tutan yurttaşlara gaz bombaları ve gerçek mermilerle saldırırken, mahallelerin civarında bulunan binalara keskin nişancılar yerleştirdi. Polis saldırılarına karşı mahallelerde nöbet tutanların karşılık vermesi üzerine mahallelerde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Cemal Yılmaz Mahallesi muhtarının anlatımına göre; birçok ev tarandı, Y.Ö. (9) adlı çocuğun kafasını polis kurşunu sıyırdı. Çocuğun durumunun iyi olduğu öğrenildi.

EV VE İŞYERLERİ TARANDI

Sur ilçesinde başta Hasırlı Mahallesi olmak üzere birçok mahallede ev ve işyerleri polis tarafından tarandı. Sabah işe gitmek üzere evden çıkan 25 yaşlarında Hasan Akış adlı bir gencin ise Kervansaray Oteli civarında polisler tarafından darp edildiği ve çevredeki yurttaşlar tarafından Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü öğrenildi. Vücudunun birçok yerinde darp izleri olan Akış'ın, hastaneden darp raporu alarak ilgili polisler hakkında şikayette bulunmak üzere Çarşı Karakolu'na gittiği belirtildi.

Elektriklerin kesik olduğu ve helikopterlerin de sürekli uçuş yaptığı Suriçi'nde, mahalleleri ablukaya alan polisler yurttaşların bölgeye giriş ve çıkışına izin vermiyor.

HDP'Lİ VEKİL: SİLVAN, LİCE, ŞEMDİNLİ'NİN BİR BENZERİ

Sur ilçesinde polisin yeni bir sivil katliam girişiminde bulunduğunu söyleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ise geceden beri süren polis saldırılarında polis ve özel harekat timlerinin bir çok evi rastgele taradığı bilgisini verdi.

Sabah saatlerinde mahalleye gittiklerinde polislerin kendilerine de hakaret edip saldırdığını belirten Demirel Sur ilçesindeki durum ile ilgili şu bilgileri aktardı:

"Mahallelerde inceleme yapmamıza izin vermediler. Polis ve özel harekat timlerinin bir çok evi gelişi güzel taradığını gördük Hasırlı ve birçok mahalle kuşatılmış durumda. İlçede neler yaşandığını biz vekiller dahi bilmiyoruz. Diyadin, Silvan, Lice, Cizre, Şemdinli, Hakkari ve Varto'da yaşananların bir benzeri Sur'da yapılmak isteniyor. Sur'da bir katliam projesi yapılmak isteniyor. Yaralıların olduğu söyleniliyor. Yatakta uyuyan bir çocuk yaralanmış. Sur ilçesinde bir faşizm var."

SALDIRILAR KARŞISINDA 'SAVUNMA'

Saldırılara karşı duyarılılık çağrısı da yapan Demirel, "Herkesi Sur ilçesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Diyarbakır ve tüm Türkiye halkına çağrımızdır. Devletin özel harekat timlerinin ve polisin halka yapmış olduğu saldırılar karşısında herkesi mahallesini ve sokağını savunmaya çağırıyoruz" dedi.

'CANLI KALKAN' EYLEMİ ÇAĞRISI

DBP Diyarbakır İl Örgütü de polis ateşi altında olan Sur ilçesinde polis saldırılarının durdurulması için halka canlı kalkan eylemi başlatma çağrısı yapmıştı.

Kaynak: DİHA / Fotoğraflar: DİHA, @haarunercan