Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde 14 Aralık'ta sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından başlayan, 19 Ocak'ta yasağın kısmi olarak kaldırılması ile son bulan operasyonlardan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talebi doğrultusunda, çatışmaların yoğun yaşandığı ve hasarın büyük olduğu 8 mahalle, Bakanlar Kurulu kararı ile 'Riskli Alan' ilan edildi. Rapora göre, ilçede 6 bin 694 binada hasar meydana geldi, 27 bina tamamen yıkıldı.
 
Silopi 'de 8 mahalle 'Riskli Alan' ilan edilirken, karar, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilçede yapılan hasar tespit çalışmalarında, 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar, 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın tamamen yıkıldığı ortaya çıktı.
 
Silopi'nde 14 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı ile başlayan ve 19 Ocak'ta yasağın kısmi olarak kaldırılması ile son bulan operasyonlardan sonra ilçenin toplam 11 mahallesinden 8'i 'Riskli Alan' ilan edildi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, "Şırnak ili Silopi ilçesi, Barbaros, Başak, Cudi, Karşıyaka, Şehit Harun Boy, Nuh, Yenişehir ve Yeşiltepe mahalleleri içerisinde bulunan ve ekli krokiyle listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 16. 2.2016 tarihli ve 1526 sayılı yazısı üzerine 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanunun 2'nci maddesine göre Bakanlar Kurulunca 16.2.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır" şeklinde yer aldı.
 
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BİTTİ
 
Silopi İlçesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen hasar tespit çalışmaları sona ererken, 72 kişiden oluşan 23 ekip ile yürütülen hasar tespit çalışmalarında, 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar, 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın tamamen yıkıldığı tespit edildi. Yaşanan saldırı ve çatışmaların maliyetinin 82 milyon lira olduğu belirtilirken,  Şırnak Valiliği'nin talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen ekipler, 10 gün boyunca ilçedeki 7 bin 619 bina ve iş yeri ile 19 kamu binası ve 2 camide inceleme yaptı.
 
VATANDAŞLARA EVLERİNİZ TEHLİKELİ VE YIKILACAK TEBLİGATI YAPILMIŞTI
 
Bir süre önce Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Silopi'de evleri hasar görenlere gönderilen yazıda, "İlimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca gerçekleştirilen tespitler neticesinde yıkılacak derecede tehlikeli durumda olduğu belirlenen … adresindeki … inşaat alanı olan yapınızın can ve mal güvenliği ile çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike arz etmesi nedenleri ile yıkımının Valiliğiniz/Kaymakamlığınızca yaptırılması ve enkazının kaldırtılmasına muvafakat ediyor, bu doğrultuda bina içinde ve müştemilatında maddi manevi değer taşıyan eşya, ziynet, para vb. hiç bir şey bırakmadığımı beyan ediyorum" denilerek tebligatları imzalamaları istenmişti.