İstanbul'da 2011 yılının Ekim ayında "KCK" adı altında yürütülen operasyonlarda, BDP Siyaset Akademisi'nde Kürtçe ders verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan Kemal Seven'in tutuklu bulunduğu Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi'nde Kürtçe yazdığı tüm mektuplar, "Türkçe dışında bir dille yazıldığı için ilgilisine gönderilmesinin uygun olmayacağı kanaatine varılarak" gerekçesiyle gönderilmiyor.

'KÜRTÇE UYGUN DEĞİL' KANAATİ

Yükekova Haber'de yer verilen habere göre, Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi Disiplin Kurulu tarafından Seven'in 8 adet Kürtçe mektubunun iadesine ilişkin kararlarda şu ifadelere yer verildi:

"Mektup kurulumuzca incelendi. Kemal Seven'in gönderdiği normal mektup Türkçe dışında bir dille yazıldığından ilgilisine gönderilmesinin uygun olmayacağı kanaatine varılarak Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkındaki tüzüğün 123. maddesi gereğince giden mektubun tutukluya iadesine."

Seven'in disiplin kurulunun kararlarına karşı Silivri İnfaz Hakimliği'ne yaptığı başvurulardan ise cezaevinin kararına paralel kararlar çıktı.

KÜRTÇE MEKTUBA YASAK AİHM'DEN DÖNMÜŞTÜ

Silivri Cezaevi'nde fiili olarak hala yürürlükte olan Kürtçe yasağını, Tekirdağ ve Bolu F Tipi cezaevlerindeki 10 tutsak, 2008 yılında Kürtçe yazdıkları mektupların cezaevlerince gönderilmemesi gerekçesiyle AİHM'e taşımıştı. Türkiye'nin ''Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin aile ve özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddesini ihlal ettiğine'' hükmeden mahkeme, Türkiye'yi toplam 2 bin Euro tazminata mahkum etmişti.

AİHM kararlarına rağmen Kürtçe mektuplara hala yasak uygulanmasının açıkça bir ihlal olduğunu değerlendiren Avukat Ramazan Demir ise, Seven'in Kürtçe mektuplarına uygulanan yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Demir, "Başbakan her konuşmasında kendi hükümetleri döneminde cezaevlerinde tutukluların aileleri ile Kürtçe konuşmasının önündeki engelleri kaldırdığını ifade ediyor. Ama Başbakan'ın söylediği ile Başbakan'a bağlı kurumların uygulamaları birbiriyle örtüşmüyor. İstendiği kadar Kürtçe serbest densin ama bürokrasi Kürtçe aleyhine olan tutumunda direniyor. Kürtçe mektuplara getirilen yasak konusunda AİHM'den tazminat kararı çıkmasına rağmen hala Silivri Cezaevi'nde Kürtçe mektuba yasak muamelesi yapılıyor" dedi.