Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensuplarının Niğde Ulukışla’daki saldırısına ilişkin dava dosyasına giren telefon kayıtları, Türkiye’nin silah kaçakçılığının merkezi haline geldiğini ortaya koydu.

Soruşturma kapsamında dinlemeye alınan şüphelilerden Ayhan Orli’nin silah ve cephane alım satımına aracılık ettiğine dair çeşitli kişilerle yaptığı telefon görüşmeleri de kayda alındı.

Cumhuriyet'ten Ahmet Şık'ın haberine göre, soruşturma dosyasında, “Ayhan Orli’nin silah kaçakçılığı hakkında yaptığı görüşmeler” başlığıyla yer verilen kayıtlarla ilgili ilk görüşmenin tarihi 28 Haziran 2014. Orli bu tarihten başlayarak 12 Ağustos 2014’e kadar çeşitli kişilerle silah ve mühimmat kaçakçılığıyla ilgili 162 ayrı konuşma gerçekleştiriyor.

Silah satışına aracılık ettiği anlaşılan Ayhan Orli’nin yaptığı görüşmelerden silah satışını gerçekleştiren kişi Ebu Reşat (Ebu Seyf), alıcısı olarak görünen kişi de Ebu Hisam (Ebu Vesil) adıyla kayıtlara girmiş.

SATIŞLARDA İHH GÖNÜLLÜSÜNÜN DE İSMİ VAR

Silah satışlarında ismi geçenler arasında bir dönem İnsani Yardım Vakfı (İHH) gönüllüsü olarak çalışan Ayhan Altıntaş da bulunuyor. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, geçmişte İHH aktivisti olarak çalışmalara katılan Altıntaş ile yaklaşık 3 yıldır herhangi bir ilişkilerinin bulunmadığını iddia etti.

"TANK MERMİSİ NE KADAR?"

Ayhan Orli ile Ebu Reşat (Seyf) arasında 28 Haziran 2014’te birkaç dakika arayla yapılmış iki ayrı konuşma, soruşturma dosyasına giren silah satışıyla ilgili ilk görüşmeler.

Suriye rejim güçlerinin Kesap’ın kontrolünü yeniden eline almaya çalıştığı operasyonlar sırasında 13-14 Haziran günü yaptığı telefon konuşmalarında mermi bulamadığından yakınan Ayhan Orli, bu konuşmada da mermilerle ilgili pazarlık yapıyor. Kayıtlara göre, Orli’nin ‘Tank mermisi ne kadar?’ diye sorduğu ve mermilerle ilgili pazarlık yaptığı Ebu Reşat, teslimantın Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yapılacağını söylüyor.

Ancak dosyadaki 162 ayrı görüşmede Orli’nin bulduğu silah ve mermileri Suriye’de savaşan başka gruplara satmak için aracılık yaptığı anlaşılıyor.

Silah pazarlığa ilişkin diyaloglara ve haberin tamamına gitmek için tıklayınız