Danıştay ve Yargıtay'a 211 yeni üye atamasına Danıştay'dan farklı bir çıkış geldi, başkan ve üyeler tepki için Anıtkabir'de Atatürk'ün huzuruna çıktı. Yargıtay ise bu eylemde Danıştay'a destek vermedi.

ANKARA - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Danıştay ve Yargıtay'a 211 yeni üye ataması Yüksek yargıda rahatsızlık yarattı. Fakat yüksek yargının kollarından farklı tepkiler geldi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, atanan yeni üyeleri kutlaken Danıştay Başkanı Mustafa Birden, rahatsızlığını dile getirdi.

Danıştay üyeleri tepkilerini göstermek için bugün Anıtkabir'e yürüdü. Başkan Mustafa Birden ve Danıştay üyeleri, Anıtkabir'de Atatürk'ün huzuruna çıktı. Danıştay üyeleri, son olarak 2006'daki Mustafa Özbilgin suikastinin ardından Anıtkabir'e cübbeleriyle yürümüştü. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Birden ve Danıştay üyeleri, daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Birden, deftere şunları yazdı:

''Yüce Önderimiz, Cumhuriyetimizin ilanı sonrası Danıştay'ı ülkenin idari ve ekonomik yaşamı ile ilgili önemli bir kurum olarak görüp, devletimizi hukuka bağlı bir yapılanma şekline sokma iradesinin ürünü olarak kurdunuz.

Bizler, ilke ve devrimlerinizin rehberliğinde bu onurlu görevi yürütmenin azim ve kararlılığı içinde olduk.

Yargı bağımsızlığını gölgeleyerek yargının siyasallaşmasına yol açacak yöntem ve uygulamalardan uzak durulmasını, yargıyla ilgili görevlere atamada kıdem ve liyakate önem verilmesini her fırsatta vurguladık.

Yüksek Mahkemelerin ülke için arz ettiği önem ve taşıdıkları değerin tartışmasız olduğunu yineledik. Bu konudaki kaygılarımızın dikkate alınmadığını, büyük beklentilerle yeniden oluşturulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yargıyı daha bağımsız, tarafsız ve teminatlı statüye taşımadığını, aksine önceki durumundan daha geriye götürdüğünü, yaptığı seçim ve atamalarla çok kısa sürede gördük.

Yargının siyasallaşmasının devletin temeline vereceği zarar konusunda herkesi daha dikkatli olmaya çağırıyoruz. Geldiğimiz bu aşamada, duyduğumuz kaygıyı ve içine düştüğümüz ümitsizliği huzurlarınızda kamuoyuyla paylaşma gereğini her zamankinden daha fazla hissediyoruz.

Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.''