Siirt’te Dünya Çocuklar Günü nedeniyle bir araya gelen onlarca çocuk, son 22 yılda katledilen 569 çocuğu anarak, çocukların yaşam haklarına saygı gösterilmesini istedi.

Yaşları değişen onlarca çocuk Siirt İHD Şubesi öncülüğünde “Dünya Çocuklar Günü” nedeniyle Güres caddesinde bulunan Kızılay iş merkezi önünde düzenlenen ‘yaşam hakkına saygı istiyoruz’ etkinliğinde bir araya geldi. Düzenlenen etkinliğe onlarca Siirtli çocuğun yanı sıra, İHD, KESK, KURDİDER, MAPER, Siirt Belediyesi Berfin Kadın Danışma çalışanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Etkinlikte “Yaşam Hakkına Saygı İstiyoruz” pankartı açan çocuklar, son 22 yılda Türkiye’nin ve bölgenin çeşitli yerlerinde katledilen 569 çocuğun isimlerinin yazılı olduğu tabela ve fotoğraflarını taşıdı.

Etkinlikte, Dünya çocuklar günü nedeniyle bir açıklama yapan Siirt İHD Şube Başkanı Zana Aksu, Kürt köylerinin yakılıp yıkıldığı 1990’lardan bu yana milyonlarca Kürt çocuğu anneleri ve babaları ile birlikte devlet şiddetine ve hakaretine uğradığını belirterek, “Evleri başlarına yıkılan küçük çocuklar Türk devlet güçlerince eteklerine yapıştıkları anaları ile birlikte bacaklarından çekilerek, birer çöp torbası gibi baygın şekilde köy meydanlarına atılmışlardır. Yüzlerce, hatta binlercesinin gözleri önünde ana ve babaları ağır hakaret ve işkence görmüştür. Onlarcasının babaları; onların, o çocukların çığlıkları arasında gözleri önünde kurşuna dizilmiştir. Yetim, kimsesiz bırakılan o çocukların bir kısmı çıplak ve büyük bölümü aç, susuz ve yalınayak kaçarak ve yollarda saklanarak yaşam bulacakları bir sığınak aramışlardır. Varoşlara yığılanlar sokaklarda, yıkık binalarda ve naylon çadırlarda ölüm, kalım arasında yaşam sürdürmeye çalışmışlar” dedi.

Aksu, “Fakat bu bile onlara fazla görülmüş tek hakları ölüm olduğunu söylermiş devlet baba. Yok, sayılan anadilini, kültürünü, yasaklanan isimlerini ve daha açıkçası insanlık kimliğini isteyen çocuklar! İnkârcı, imhacı, hukuksuz ve adaletsiz sistemin cevabı: Tek Millet, Tek dil, olmuştur. İnsani istemleri için alanlardaki büyük kalkışlarda yer alan çocukların üzerine insan ve insanlıktan uzak robotlar ve panzerler sürülüyor, zehirli gazlar akıtılıyor, gözler kör ediliyor, kollar kırılıyor, kelepçelenerek zindanlara konuluyor! Kadın da olsa, çocuk da olsa gereği yapılacaktır”' diyerek “katliamların startını AKP iktidardı verdi” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklama ardından etkinliğe katılan çocuklar, çeşitli tarihlerde katledilen çocukların katlediliş hikayelerini anlatması ardından, çocuklar adına Çiçek Hewal Demir bir açıklama yaptı.

Çiçek Hewal Demir, rengimiz, dinimiz, dilimiz, cinsiyetimiz ne olursa olsun, eşit ve adil bir dünya’da yaşama hakkımız var dedi.

Çiçek Hewal Demir, Uğur Kaymaz, Enes, Berkin, Ceylan Önkol ve Roboski’de 19 çocuğun katledilmesi gibi katliamları görmek istemediklerini ifade ederek, “düşüncelerimizi özgürce ifade etme hakkımızın, en az yetişkinler kadar olduğuna inanıyoruz; madem ki gelecek biziz, yetişkinlerden daha fazla söz hakkımızın olmalı” dedi.

Çiçek Hewal Demir şöyle devam etti:

“Okul sırasına yazı yazan çocuklara veya taş atan çocuklara, yaşlarından büyük cezalar verilsin istemiyoruz, cezaevleri dahil, 18 yaşına kadar çocuk kabul edilmek istiyoruz, yeni Pozantılar, Şakranlar duymak istemiyoruz”.

Yapılan açıklama ardından çocuklar taşıdıkların ve katledilen çocukların fotoğraflarını yere bırakarak 2 dakikalık oturma eylemi yapması ardından etkinlik sona erdi.