Geçtiğimiz hafta, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, 2014’de yapılacak yerel seçimlerin 6 ay önceye alınarak 2013 sonbaharında yapılmasıyla ilgili hükümetin çabası olduğunu öne sürmüştü.

 

Başbakan Erdoğan da gittiği yerlerde bazı illeri özel olarak almak istediklerini dile getiriyordu. CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu da DP’li Bodrum Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye geçmesi teklifini kabul etmediği için tutuklandığını belirmişti.

 

Hükümetin AK Partili olmayan belediyeleri yakın takibe alarak haklarında şaibe yaratmaya çalıştığı iddiaları gündemden hiç düşmedi.

 

BDP’li belediyelerde yolsuzlukla ilgili bir malzeme bulunamayınca bu belediyelerin yetkilileri “KCK’ye destek, KCK propagandası yapmak” vb iddialarla ardarda tutuklandı. Halen 32 Belediye Başkanı ve yüzlerce meclis üyesi tutuklu bulunuyor.

 

Bugün Van ve ilçe belediyelerin BDP’li başkanları gözaltına alınırken bir haber de Siirt’ten geldi.

 

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile eski Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Yekta Bilek, ifade vermek için gittikleri savcılıkta tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

 

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile eski Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Yekta Bilek, ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, haklarında yurt dışı yasağı ve adli kontrol kararı verildi.

 

Mahkeme çıkışı basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Selim Sadak, birilerinin sanki kendilerini bu duruma düşürmek için ellerinden geleni yaptığını savunarak, "Çamur at izi kalsın zihniyeti ile davranıyorlar. Ben şimdi burada tüm Siirt'li müteahhitlere çağrıda bulunuyorum, gelsinler desinler rüşvet almışım desinler demeyen namerttir" dedi.

 

1980 yılından beri binlerce kez mahkemelerde değişik hakim ve savcıların karşısına çıktığını söyleyen Belediye Başkanı Sadak, şöyle konuştu:

 

"Fakat, bu mahkeme kadar zorlanmadım. 35 yıllık siyasal çalışmalarım boyunca başbakanlık, bakanlık hariç tüm kademelerinde görev yaptım. Benim mali durumum 1978'in çok gerisindedir. Milletvekilli, Belediye Başkanlığıma rağmen, il başkanlığı yapmama rağmen, iki dönem kardeşim Belediye başkanlığı yapmasına rağmen, 1978'deki sermayeme yalnız Siirt'teki bir daireyi katmışım. Onu da nasıl kaç kuruşa hangi imkanlarla nasıl almışım onu da defalarca basınla paylaşmışım. Sözüm onlara, benim oğlum gözaltına alındı. Ne dediler, 'çete kurmak, ihaleye fesat karıştırmak rüşvet, irtikap kurmak' ama iki üç gün sonra oğlum serbest kaldı. Bugün beni de aldılar sanki birisi bizi mahkum etmeye lekelemeye susamış gibi, çamur at tutmasa izi kalsın zihniyeti ile hareket ediyor. Hodri meydan diyorum, şeref için namus için çalışıyorum. 35 yıllık siyaset yaşamımda namus için uğraştım, benim Allah'ıma ettiğim tek dua şudur; Allah'ım cennet de senin meskenin cehennem de senin meskenin, fakat beni halkımın karşısına kara yüzle çıkarma ya rabbim, başka bir talebim yoktur. Ben hala savcılıkta ifade verirken ifadem bitmeden savcıyı bile töhmet altında bırakarak 'Selim Sadak rüşvetten yolsuzluktan tutuklandı hakime gönderildi' haberleri yapıldı. Bunlar kimlere hizmet ediyor, herkes haddini bilmelidir. Biz şeref için namusumuz için canımızı feda ederiz."

 

CUMHURİYET BAŞSAVCISI BAYAR, "GÖZALTI DEĞİL, DAVET YAPILDI"

Öte yandan, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar tarafından yapılan yazılı açıklamada, Belediye Başkanı Selim Sadak ile SİSKİ eski Müdürü Yekta Bilek'in Cumhuriyet Başsavcılığına İrtikap suçundan davet edildiklerini herhangi bir gözaltının olmadığını belirtildi.