IŞİD'in bu süreçte yeniden inşa çalışmalarında yer almak amacıyla kente gelmek için Suruç'a gelen gençlere dönük gerçekleştirdiği katliamdan bir gün sonra Kobani'de ilk kazma vuruldu.

DİHA'dan Hayri Demir ve Mehmet Sıddık Damar'ın haberine göre, DBP'li belediyelerin günlerdir temizlik çalışmasını yaptığı kentte dün yeni asayiş binasının yapımı için iş makineleri temel açtı. Temel açma çalışmasıyla birlikte kentteki inşa çalışmaları için de kollar sıvandı. Yeniden inşa kapsamında asayiş binasının yanı sıra kimi kamu binalarının da inşasına bir kaç gün içerisinde başlanılacak.

Yine Kobani halkının barınma ihtiyacına cevap olmak amacıyla projeleri tamamlanan bin 300 konutun yapımına da önümüzdeki bir kaç gün içerisinde başlanılacak. Söz konusu konut projesinin alt ve üst yapı projelerinin tamamlanma aşamasında olduğu ve bitimiyle birlikte bu konutların inşası için de temeller açılacak.

KOBANİLİ ÇOCUKLAR, EĞİTİM ÖĞRETİMLERİNİ SÜRDÜREBİLECEK

Bu inşa çalışmalarının yanı sıra Kobanili çocukların eğitimlerinden uzak kalmaması amacıyla da oluşturulan bir komisyon bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında kentteki tüm okullarda hasar tespiti yapıldı. Bu kapsamda kent merkezi ve köylerde onarılarak eğitim vermeye uygun hale getirilebilecek okulların onarımı için de dün itibariyle çalışmalara başlandı. Saldırılar yaşanmadan önce kent merkezinde bulunan 25 okuldan sadece 6 tanesi ayakta kalırken, yeniden inşa süreciyle birlikte ilk olarak Kanîya Kurda Mahallesi'nde büyük bir okul yapımı için de bir kaç gün içerisinde temel atılacak. Oluşturulan komisyon kent merkezi ve köylerde bulunan 300'un üzerinde köy onarıma tabi tutularak, eğitim-öğretim sürecine kadar uygun hale getirilecek.

SU VE ELEKTRİK SORUNLARI GİDERİLMEYE BAŞLANDI

İlk temel kazının başlamasıyla startı verilen yeniden inşa sürecine ilişkin DİHA'ya konuşan Kobani Yeniden İnşa Komisyonu üyesi Aysel Ehmed, kenttin IŞİD'den arındırılmasıyla birlikte yürüttükleri çalışmalar kapsamında kenttin büyük bir bölümünün su ihtiyacının artezyen kuyularından sağlanmaya başlandığını ve içme suyu konusunda bir eksikliklerin yaşanmadığını aktardı. Ehmed, yine elektrik sorununda giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü büyük jeneratörlerle kenttin büyük bir bölümüne elektriğin verildiğini, kent sokaklarının aydınlatma direklerinin de çalışmalar kapsamında kullanılır hale getirildiği ve bu yönlü çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi.

BİN 300 KONUT YAPIMINA BİR KAÇ GÜN İÇERİSİNDE BAŞLANILACAK

İlk inşa çalışmasının kent güvenliğini sağlayan asayiş güçlerine ait bir binanın temellerinin açılmasıyla verdiklerini söyleyen Ehmed, yine halka hizmet verecek kamu binalarının ve bin 300 konutlu mahalle yapımı için de bir kaç gün içerisinde çalışmaların başlayacağını dile getirdi. Ehmed, kenttin batı ve güney bölgesinde konutların yapılacağı yeni mahalleye ait alt ve üst yapı projelerinin Diyarbakır'da hazırlandığını ve bitme aşamasına geldiğini aktararak, projelerin tamamlanmasıyla hemen harekete geçeceklerini kaydetti.

GİRÊ SPÎ'NİN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİ SÜRECİ HIZLANDIRACAK

Ehmed, Girê Spî'nin (Tel Abyad) IŞİD'in işgalinden kurtarılarak iki kantonun birleşmesinin Kobani'nin yeniden inşası için de bir nefes borusu niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, Cizîre Kantonu'ndan da inşaat malzemesinin gelmesiyle birlikte inşanın daha kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

'DİRENİŞTE OLDUĞU GİBİ İNŞADA DA SAHİPLENELİM'

Ehmed, direniş döneminde olduğu gibi yeniden inşa sürecinde de Kobani ile dayanışmaların devam etmesi gerektiğini belirterek, herkesi direniş dönemindeki gibi Kobani'ye sahip çıkmaya çağırdı. "Kobanêli çocuklar, yeniden eskisi gibi sokaklarında özgürce oyun oynaması için el ele verip Kobani'yi eskisinden daha güzel yapalım" çağrısında bulunan Ehmed, tüm Kobanililerin de bir an önce topraklarına dönerek, inşa çalışmalarında yer almasını istedi.

KOBANİLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İÇİN DE KOLLAR SIVANDI

Kobani'den bu yönlü yeniden inşa çalışması aynı zamanda eğitim alanında da başlatılmış durumda. Bir süre önce kurulan 6 kişilik bir komite kent merkezi ve köylerdeki okullarda hasar tespitini tamamlayarak, onarım çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar kapsamında kullanılabilecek olan okullar bir bir onarılarak, yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilecek. Onarım çalışmalarının da dün itibariyle başladığı bilgisini paylaşan komite üyelerinden Beyaz Bozan, saldırılarla birlikte kent merkezinde okul sayısının 6'ya indiğini, köylerdeki okulların da büyük bir bölümünün sadece küçük çaplı onarımlarla faaliyete geçebilecek düzeyde olduğunu söyledi. Bozan, Kanîya Kurda Mahallesi'nde bir okul yapımı için önümüzdeki günlerde temel atmayla inşaata başlayacaklarını ve tüm bu çalışmaları yeni döneme kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

İhtiyaçlarını raporlaştırdıklarını aktaran Bozan, başta tamir ve onarım malzemelerine ihtiyaçlarının olduğunu söyleyerek, bu konuda destek istedi. Yine onarım çalışmalarında yer alacak gönüllülere de ihtiyaç olduğunu dile getiren Bozan, gönüllü çalışmalara dahil olacakların vereceği emekle okulların daha kısa bir sürede eğitime hazır hale getirileceğine dikkat çekti.

'KATLİAM AÇIĞA ÇIKAN DAYANIŞMAYA DÖNÜKTÜ'

Bozan ve Ehmed, inşa sürecine katılmak için kentte gelmeyi hedefleyen SGDF'li gençlere yönelik katliamı da kınayarak, bu katliamın Kobani'nin yeniden inşasına dönük olduğu ve direniş döneminde ortaya çıkan dayanışma ruhunun hedeflendiğine dikkat çekti. Ehmed, saldırılara karşı verilecek cevabın inşa sürecine daha aktif katılma olduğunu belirterek, katliamda yaşamını yitiren gençlerin ailelerin başsağlığı diledi. Bozan ise daha güçlü bir dayanışma sergileyerek, kısa sürede Kobani'yi yeniden inşa edip bu katliam saldırısına gereken cevabı vereceklerini dile getirdi.