Faruk Encü - Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) 20 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen Suruç katliamının yıldönümü öncesi başlattığı "Suruç için adalet, herkes için adalet" kampanyası kapsamında Roboski aileleri ile bir araya gelerek, Roboski ve Suruç katliamında yaşamlarını yitirenler için adalet talep etti.

Kampanya boyunca 33 ayrı noktada yapılacak eylemler kapsamında Roboski-Der önünde 'Jibo Roboski'ye Edalet, Jibo Pirsus'e Edalet', Roboski'den Suruç'a Hesap sormaya', ‘Roboski Suruç Herkes için adalet', ‘Eme Ji Kujeran Hesap bipirsin' dövizlerinin taşındığı açıklamada SGDF Kürdistan adına konuşan İlke Başak Baydar, "Suruç İçin Adalet, Herkes İçin Adalet" diyerek büyük bir hak mücadelesini başlattıklarını ve bu adalet arayışının ancak diğer adalet arayışları ile birleşirse başarılı olabileceğini söyledi.



“SURUÇ İÇİN ADALET ROBOSKİ İÇİN ADALET”

Baydar, "Adalet, bu uğurda mücadele eden ve adalet talebi olan herkesle kol kola yürüyerek gerçekleşebilir. Çünkü katillerimiz ortak, bizleri her defasında öldürenler aynı. Bu yüzden bugün burada devletin 34 insanımızı katlettiği Roboski'deyiz” dedi.

İlke Başak Baydar şöyle devam etti: “Roboskî katliamının birinci yıldönümünde "Adalet için Roboski'ye, Roboski için her yerde eyleme" şiarıyla düşmüştük yola. Umudun, vicdanın sesini yükseltmek, katliamcı devletten hesap sormak için yine burada buluşmuştuk. Bu yola birlikte çıktığımız Suruç şehitlerimiz Cebo, Keke, Çağdaş, Polen ve daha nice gazimizle adalet mücadelesini yükseltme kararlılığı göstermiştik. Roboskî şehitliğimize gelmiş, kardeşlerimizin alınlarını öper gibi öpmüştük mezar taşlarını. Annelerimize evlatlarını katleden devletten hesap soracağımızın sözünü vermiştik. Getirdiğimiz oyuncak ve kitapları Cebo'muz kendi elleriyle ulaştırmıştı kardeşlerimize".

"ACIMIZ ÖFKEMİZE YENİK DÜŞTÜ"

Roboskî ailelerin adalet mücadelesinin devam etiğini söyleyen Baydar, "Devletin katliam karşısındaki tutumu, delilleri karartmaya ve katliamı meşrulaştırmaya dönük yaptığı hamleler ve son olarak da vermiş olduğu takipsizlik kararı bu adalet mücadelesini durdurmaya yetmedi. Suruç sonrası başlayan savaş süreciyle birlikte Roboskî'de ikinci bir katliam daha yaşandı. Yılmaz ve Vedat Encü bu ikinci katliamda yaşamını yitirdi. Bunca adaletsizlik ve katliam karşısında acımız öfkemize yenik düştü" diye konuştu.

Roboskî, Suruç, Ankara ve daha nice katliamın hesabını beraber sormak için "Herkes için adalet" demeye devam edeceklerini belirten Baydar, "Türkiye ve Bakur Kürdistan'da adaleti hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

Baydar'ın ardından söz alan Roboski katliamında oğlu Serhat Encü'yü kaybeden Halime Encü, "Suruç ve Roboski katliamı aynıdır. Acımız aynıdır. Bir kere daha Suruç katliamında yaşamını yitiren gençlerin ailelerine ve arkadaşlarına baş sağlığı dileklerimizi yenilerken, sabır diliyoruz. Yaşanan katliamların hesabını hep birlikte el ele vererek soracağız" dedi.

SGDF'nin düzenlediği kampanya çerçevesinde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından Robiskili aileler ve SGDF üyeleri Roboski Derneği’ne geçerek bir süre sohbet ettiler. Sohbetin ardından SGDF aktivistleri köyden ayrıldılar.