Avusturya’da ABD’nin talimatı üzerine tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği merak konusu oldu.

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat konuya ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

Yılmaz Polat, TELE1 muhabiri Rojda Altındaş’a Sezgin Baran Korkmaz’ın tutukluluk sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Korkmaz, Amerika’da hakkında açılan bir dava bulunmadığını ve herhangi bir suçtan yargılanmadığını iddia etmişti.

Yılmaz Polat ise, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’a konuyla ilgili iddianameleri ilettiğinin altını çizdi.

Korkmaz’ın ABD’nin talimatı üzerine tutuklandığının altını çizen Polat, “Korkmaz hakkında 2 önemli dava var ve birincisi Utah diğeri Kaliforniya eyaletinde” dedi. Kaliforniya’daki davanın Borajet’in satışı konusunda olduğu bilgisini veren Polat, Borajet’in çeşitli kumpaslarla ele geçirildiğini ifade etti. “Kingston kardeşlerin ve Korkmaz’ın ortak olduğu bir şirket var. SBK USA şeklinde. Sezgin Baran Korkmaz’ın Amerika’da aranmadığı yönündeki iddialar gerçekçi değil” dedi.

“İKİNCİ BİR RIZA SARRAF OLAYI”

Korkmaz’ın Türkiye’ye olan iadesine ilişkin konuşan Polat, “Amerikalıların isteği üzerine tutuklandıysa öncelik Amerikalıların olacaktır fakat bu konuda Türk hükümetinin de ağırlığı olacaktır. Amerika’daki bu iki davada Korkmaz’ın Türkiye ya da Amerika’ya iadesi gündeme gelecektir. Amerikalılar davanın kendi mahkemelerinde devam etmesini isteyeceklerdir” dedi.

Korkmaz ile Rıza Sarraf olayının benzerliğine vurgu yapan Polat sözlerini şöyle sonlandırdı:

Amerika’da Biden’ın politikasında da çok öne çıkan bir konu kara para aklama. Kara para aklama Amerikalıların dış politikada önemsediği konuların başında geliyor. Kara para aklama suçu olduğu için buna da benzer bir olaydır diyebiliriz.