CHP Antalya Milletvekili Süleyman Bülbül, Sezgin Baran Korkmaz hakkında verilen mal varlıklarına el koyma kararlarının kaldırılması talep eden Adalet Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olan Hasan Yılmaz ve kararı kaldıran İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi Yasin Karaca hakkında suç duyurusunda bulundu.

BirGün'de yer alan habere göre, SBK Holding’in, diğer bağlı şirketlerin, Sezgin Baran Korkmaz’ın ve diğer 14 gerçek kişinin, 30 Eylül 2020 ve 23 Ekim 2020 tarihlerinde 4 ayrı mahkeme tarafından mal varlıklarına el koyma kararları verildi.

Dört farklı tarihte dört farklı mahkeme kararı uyarınca el koyma kararı olmasına rağmen İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olan ve şu an Adalet Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olan Hasan Yılmaz tarafından 6 Kasım 2020 tarihinde İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’nden bu tedbir ve el koyma kararlarının resen kaldırılması istendi.

Bu kapsamda, aynı gün olan 6 Kasım 2020 tarihinde İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi Yasin Karaca tarafından tedbir kararlarını kaldırdı.

Tedbir kararlarının kaldırılmasını isteyen Hasan Yılmaz ve kaldıran Yasin Karaca hakkında görevi kötüye kullanma suçundan suç duyurusunda bulunan CHP’li Bülbül Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) 5 Kasım 2020 tarihli bir raporu olmadığını ancak savcılığın varmış gibi mahkemeden kararının kaldırılması yönünde talepte bulunduğuna dikkat çeken CHP’li Bülbül, dilekçede MASAK’ın açıklamasını hatırlattı.

CHP’li Bülbül, “5 Kasım 2020’de MASAK’ın savcılığa rapor gönderdiği ve bu kapsamda suç işlendiğine dair bulgu olmadığı belirtilmişse de MASAK’ın 9 Haziran 2021’de yapmış olduğu açıklamada 5 Kasım 2020’de bir raporun olmadığı ifade edilmiştir” dedi.

“Mahkeme kararının verildiği tarihte herhangi bir rapor bulunmamaktadır. İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan karar olmayan bir rapor üzerine verilmiştir” diyen CHP’li Bülbül dilekçede şu ifadelere yer verdi:

“Ceza hukukumuza göre suçtan elde edilen mal varlığı gelirlerine dair bir soruşturma yürütülüyorsa, iddiaya konu suçtan elde edilen mal varlığı gelirlerine tedbir konulmakta, savcılığın vermiş olduğu bu karardan sonra ise MASAK’a bildirim yapılmaktadır.

Bu kapsamda, iddialara konu kişilerin yapmış olduğu işlemlerde ve para hareketlerinde şüpheli bir durum olup olmadığı araştırılmaktadır. Tedbir kararı MASAK raporu olmaksızın kaldırılmıştır. Mahkeme tarafından aynı gün içinde karar verilmiştir. Bu durum hayatın olağan akışına uygun değildir”

HAKİM AYNI GÜN KARAR VERDİ

Yaşananları “FETÖ borsasının ülkemizde nasıl işlediğinin resmidir” sözleriyle özetleyen CHP’li Bülbül’ün dilekçesinde şunlar yer aldı; “Bir diğer yandan, Masak 20 Ocak’ta verilen nihai raporda ise suç unsurlarının tespit edildiği ifade edilmiştir. Bu kapsamda, hem mal varlığına el koyma tedbirinin kaldırılması MASAK raporu olmaksızın gerçekleşmiş hem de mahkemenin vermiş olduğu karar başvurunun gerçekleştiği günle aynı tarihtedir. Bu şekilde el koyma tedbirinin kaldırılması yargı sistemimizin çöktüğünün ve FETÖ borsasının ülkemizde nasıl işlediğinin resmidir.”