Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Dilbilimci, turizmci ve muhalif yazar Sevan Nişanyan, tutuklu bulunduğu “yüksek güvenlikli” Aliağa Şakran Kapalı Cezaevi’nden, Aydın Yenipazar Kapalı Cezaevi’ne nakledildi.

İzmir’in Şirince Köyü’ndeki kendi arazisi üzerine inşa ettiği 40 metrekarelik bir yapının “imara aykırı” ve “kaçak inşaat” olduğu iddiasıyla tutuklanarak 2 Ocak 2014’te Torbalı Açık Cezaevi’ne konulan Sevan Nişanyan dördüncü kez cezaevi değiştirdi.

Daha önce tutuklu bulunduğu Torbalı Açık Cezaevi’ndeki bir gardiyanın hırsızlık yaptığını mektup yazarak kamuoyuyla paylaştığı yazısı gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma açılan Nişanyan, sorgusunun ardından cezaevi yönetimi tarafından 26 Şubat 2014’te Buca Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilmişti.

Nişanyan’ın cezası az olanların tutulduğu ve koşulları daha esnek olan ‘açık’ cezaevinden Buca Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmesi, sürgün ve cezalandırma anlamına gelirken, yetkili mahkeme kararı olmaksızın Nişanyan’ın apar topar kapalı cezaevine nakledilmesi yeni bir hukuki skandal olarak yorumlanmıştı.

Buca Kapalı Cezaevi’ne nakledilen Sevan Nişanyan, “yatak yok” gerekçesiyle günlerce yerde, taş zeminde yatırıldı ve banyo yapmasına da izin verilmedi. Buca Cezaevi’nde kalan tutuklular ve Sevan Nişanyan’ın insanlık dışı koşullara maruz kalmasına kamuoyundan gelen tepki üzerine, cezaevi yönetimi Nişanyan’ı can güvenliği olmadığı gerekçesiyle İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki Şakran Cezaevi’ne göndermişti.

ALTI AYDA DÖRT CEZAEVİ

Şakran Cezaevi’nde, adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan hükümlülerle aynı koğuşa konulan Sevan Nişanyan, daha sonra yine “can güvenliği olmadığı” gerekçesiyle tek kişilik hücreye konuldu. 27 Mayıs 2014’te cezaevi yönetimine dilekçe veren Sevan Nişanyan, “can güvenliği” gerekçe gösterilerek kendisine tecrit uygulandığını belirtmiş ve Şakran Cezaevi’nden naklini istemişti. Talebi dikkate alan cezaevi yönetimi, Nişanyan’ı bugün Aydın Yenipazar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk etti.

Demokrat Haber’e ulaşan bilgiye göre, daha önce Mehmet Ağar’ın tutuklu kaldığı Aydın’ın Yenipazar İlçesi’ndeki kapalı cezaevi, Nişanyan’ın tutuklu bulunduğu önceki cezaevine göre nispeten daha iyi koşullara sahip.

“SEVAN NİŞANYAN’A ÖZGÜRLÜK”

Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi üyesi Sait Çetinoğlu, Nişanyan’ın yeniden bir kapalı cezaevine nakledildiğine dikkat çekerek, Sevan Nişanyan üzerindeki baskı ve kısıtlamaların kaldırılmasını, Nişanyan’la ilgili hükümlerin iptal edilerek serbest bırakılmasını istedi.

Demokrat Haber’e konuşan Çetinoğlu, Nişanyan’a reva görülen uygulamanın bir kumpas olduğunu belirterek, Nişanyan’ın yeniden bir kapalı cezaevine nakledilmesinin, “ölümü gösterip sıtmaya razı etmekle” eşdeğer olduğunu söyledi. Komite olarak, Sevan Nişanyan’la ilgili hükümlerin iptalini, Nişanyan’ın özgürce entelektüel üretimini sağlayacağı koşulların yaratılmasını ve Sevan Nişanyan’ın özgürlüğünü istediklerini dile getiren Çetinoğlu şunları söyledi: “1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü olan 2015 öncesi, devlet tarafından yürürlüğe konan inkâr planının uygulanmaya başlandığı günlerde, Nişanyan’ın şimdilik yatarı dört yıllık cezasının onanarak, 2015 öncesinde cezaevine konulması manidardır.”

Çetinoğlu, Komite olarak Nişanyan’ın tutukluluk sürecini dikkatle takip ettiklerini belirterek, Nişanyan’ın Mayıs ayında nakil istemesinin ardından, uluslararası insan hakları, yazar ve gazeteci örgütlerine yazılı başvuruda bulunarak, Nişanyan’ın durumu ve kendisine yönelik hak ihlali içeren uygulamaları bildirdiklerini kaydetti.