HRANT KASPARYAN / DEMOKRAT HABER

Yazar, düşünür, turizmci Sevan Nişanyan’ın İzmir’in Şirince Köyü’ndeki kendi arazisi üzerine yaptığı 40 m2’lik bir yapı nedeniyle hapis cezasına mahkum edilmesi ve tutuklanarak hapse konulmasına tepkiler artıyor.

2 Ocak 2014’ten bu yana İzmir’in Torbalı Cezaevi’nde tutulan Sevan Nişanyan için başlatılan kitap kampanyası cezaevi yönetimi tarafından engellenince, Sevan’ın arkadaşları ve dostları cezaevine mektup ve kartpostal gönderme kampanyası başlatmıştı.

Bu kez dünya çapında bir kampanyaya hazırlanan hukuk ve adalet arayıcıları Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak hazırladıkları bir çağrı metniyle Sevan Nişanyan’a uygulanan baskı ve tehdit ortamına dikkat çekerek, Nişanyan hakkındaki kararın bozulmasını ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Kampanya hakkında Demokrat Haber’e konuşan yazar Sait Çetinoğlu, “Dünyada, kaçak yapı cenneti olarak gösterilen Türkiye’de, Sevan’ın kendi arazisi üzerine yaptığı 40m2’lik bir yapı gerekçesiyle hapis cezasına mahkum edilmesi ve salt bu gerekçeyle tutuklanması kabul edilemez. Böyle bir şeyin adil olduğuna kimse inanmaz. Sevan Nişanyan düşüncelerinden ötürü apar topar ceza yasası kullanılarak, “kaçak inşaat” gerekçesiyle verilen ceza onanarak cezaevine konuldu. Kaldı ki, “kaçak” olduğu iddia edilen yapı da Nesin Vakfı’na bağışlanmıştır. Felsefe öğrencilerince misafirhane olarak kullanılmaktadır” dedi.

Yerel ve uluslararası birçok bileşenin bir araya gelerek Sevan Nişanyan’ın serbest bırakılması için mücadele başlatacağını bildiren Çetinoğlu, “Sevan Nişanyan’a özgürlük” çağrısıyla tüm dünyaya seslerini duyurmaya başladıklarını ve katılıma açık olan kampanya duyurusunda şu ifadelere yer verildiğini kaydetti:

“KUMPASTAN VAZGEÇİLSİN”

“Kaçak inşaat cenneti olan Türkiye’de kimseye ceza verilmezken yazar Sevan Nişanyan, Şirince Köyü’nde kendi mülkü üzerinde kaçak inşaat yaptığı gerekçesiyle cezalandırılarak 2 Ocak tarihinden itibaren İzmir-Torbalı cezaevinde tutulmaktadır. Ayrıca Şirince’de yarattığı eserlerden dolayı mimarlık nobeli ile taçlandırılması gerekirken, hakkında açılan 17 davadan dolayı yaklaşık 50 yıllık bir ceza tehdidi ile de karşı karşıyadır. Aslında herkesin bildiği gibi Sevan Nişanyan’ın davalarının kaçak inşaat ile bir ilgisi yoktur. Bu cezalar resmi ideolojiye karşıt tarih ve dil çalışmalarından dolayı verilmektedir.

Bu kapsamda olan İslam mitolojisini İslamcılar gibi yorumlamıyor diye verilen 13,5 ay ceza tehdidi Yargıtay’da onanmak için bekliyor. Sevan Nişanyan’ın düşüncelerinden dolayı cezaevine yollanması birçok tepkiye neden olacağından kaçak inşaat suçu icat edilerek cezaevine konulmuştur. Mesele kaçak inşaat meselesi değildir. Sevan Nişanyan halkının sesi ve yazan kalemidir. Ona kurulan kumpastan vazgeçilsin ve uğradığı haksızlık giderilerek özgür bırakılsın.”