Askerlik yaparken arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla şehit olan Balıkçı’yla ilgili davanın ilk duruşmasında, 9 yıl hapis cezası ile yargılanan Ağaoğlu tahliye edildi. Katil Ağaoğlu'nun milliyetçi görüşte olduğu, Facebook profilinde bu yönde paylaşımlar bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Batman’ın Kozluk İlçesi Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda askerlik yapan Ermeni Er Sevag Şahin Balıkçı, Paskalya Bayramı’nın kutlandığı ve aynı zamanda Ermeni Soykırımı’nı anma gününe denk gelen 24 Nisan günü arkadaşı Kıvanç Ağaoğlu’nun tüfeğinden çıkan kurşun ile ölmüştü.

YTÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu olan ve terhisine 23 gün kala öldürülen Balıkçı’nın ölümüne ilişkin soruşturma tamamlanırken, hazırlanan iddianamede Ağaoğlu’nun ‘Bilinçli taksirle adam öldürmek’ suçlarından 9 yıla kadar hapis cezası cezalandırılması talep edilmişti.

Davanın ilk duruşması önceki gün Diyarbakır’daki 2’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görüldü. 13 saat duruşmada olaya tanık olan askerlerin ifadeleri dinlendi. Mahkeme heyeti ise suçun üst sınırı, delillerin toplanması, kaçma şüphesinin bulunmamasından dolayı Ağaoğlu’nun tahliyesine karar verdi. 3 ay tutuklu kalan Ağaoğlu bu kararın ardından cezaevinden çıktı.

NİŞANLISI DİNLENECEK

Dava dosyasındaki delillere göre Sevag’ın olayın gerçekleştiği gün tel örme işlemi ile görevlendirilmediği, aslında kulede nöbette olması gerektiği ortaya çıktı. Sevag’ın nöbet görevi olmasına rağmen onu tel örme işlemine gönderen karakol komutanı hakkında ise suç duyurusunda bulunulması kararı alındı.

Dava Sevag’ın nişanlısı Melani Kumruyan’ın tanık olarak dinlenmesi için ileri bir tarihe ertelendi. Kumruyan daha önceki demeçlerinde Sevag’ın karakolda bir komutanla sorunlar yaşadığını öne sürmüştü.

ŞİMDİ TATİLE GİDECEK

Duruşma sırasında tanıkların oğlunun nasıl öldüğünü anlatması üzerine çok zor anlar yaşadığını belirten anne Ani Balıkçı ise, “Kıvanç ‘pişmanım’ derken, ‘Beni oğlunuzmuş gibi düşünün’ derken öfkemi anca mimiklerimle gösterebildim. Suyu bile zor içiyorum. Acım eskisi gibi devam ediyor” dedi.

Acılı anne duruşmadan sonra acısını bir paylaşım sitesinde yayınladığı şu yazı ile gösterdi: ‘ Kıvanç efendi tutuksuz yargılanacak, eylül ayına kadar bol bol tatil yapacak, denize girecek. Ben de artık bu sıcaklarda Sevag’ımı Şişli’de bol bol denize sokarım’.

9 YIL HAPİS İSTENDİ

Askeri Savcılığın iddianamesinde, Sevag’ı ölüme götüren olaylar zinciri ayrıntıları ile anlatıldı.
Yaşanan trajik olay iddianamede şu şekilde yer aldı: “24 Nisan 2011 tarihinde Batman Kozluk İlçesi Gümüşörgü Karakolu’na tel örgü yapılması için Jandarma Kıdemli Başçavuş Kenan Üzyetici gündüzcü çavuş Abdullah Irmak’a emir verdi. Saat 10.00 sıralarında Kıvanç Ağaoğlu, Naim Çelikbaş, Metin Öztürk, Ömer Korkmaz, Osman Fatih Balkaya, Fazlı Keskin, Halil Ekşi, Mehmet Dilekçi ve Sevak Şahin Balıkçı görev yerine gitti. Çalışma sırasında başlarına rütbeli bir personel gelmeyen askerlerin yanlarında zimmetli otomatik silahlar vardı. Tel örmeye başlamadan önce silahlara doldur boşalt işlemi yapmayan askerlerin silahları yarı dolduruşta ve emniyetleri kapalıydı. Askerler tel örgünün 2 tarafında birbirlerine yaklaşık 2 metre uzaklıkta çalışırken birbirleriyle şakalaşarak sohbet ediyorlardı. Bu sırada Kıvanç Ağaoğlu omzundaki G-3 marka piyade tüfeğini tam dolduruşa aldı, silahın kurma kolunu çevirdi ve silahın namlusunu Şahin Balıkçı’ya çevirdi. Bu sırada silahın ateş alması sonucu Balıkçı sağ karın boşluğuna isabet eden mermi ile yaralandı. Yere yığılan Balıkçı kendisini vuran Kıvanç Ağaoğlu’na ‘Abi ne yaptın, koş yetiş’ diye seslendi. Olay yerindeki diğer askerlerin Kozluk Devlet Hastanesi’ne götürdüğü Balıkçı yolda hayatını kaybetti.

İddianamede olay sırasında Balıkçı ile Ağaoğlu’nun yakınında bulunan asker arkadaşlarının ifadelerine de yer verildi. Halil Ekşi ifadesinde, “Kıvanç Ağaoğlu ve Sevag Şahin Balıkçı 1-2 metre mesafede çalışıyorlardı. Yaklaşık yarım saat neşeli bir ortamda çalıştıktan ve şakalaşmalardan sonra Kıvanç bir anda silahı omzundan indirerek tam dolduruşa aldı. Emniyeti açıp açmadığını görmedim. Kıvanç silahı Sevag’a doğrulttu ve doğrultmasıyla silahın ateş alması neredeyse aynı anda oldu. Bir tartışma ya da kavga olmadı. Hatta onlar kardeş gibilerdi” dedi.

İddianamede, hazırlanan rapora göre silahın kendiliğinden ateş almasına neden olabilecek bir arızasının olmadığı ve yapılan testler sonucu tüfeğin kendiliğinden patlamadığının tespit edildiği vurgulandı. Savcı, Sevag’ın ölümüne neden olan Kıvanç Ağaoğlu’nun ‘Bilinçli taksirle adam öldürmek’ suçlarından 9 yıla kadar hapis cezası cezalandırılmasını istedi.