Ermeni Soykırımı'nın 96. yıldönümü olan 24 Nisan 2011'de zorunlu askerlik yaptığı sırada öldürülen Sevag Şahin Balıkçı'nın davası 5 Kasım günü Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda bulunan askeri mahkemede görülecek.

Sevag Şahin'in arkadaşları, duruşma öncesinde Galatasaray'da basın açıklaması yaptı.

Ermenice ve Türkçe "Sevag seni unutturmayacağız/ Nor Zartonk" yazılı pankartın yanı sıra, Sevag Şahin'in fotoğrafları taşındı.

'DAVA İÇİN HALA UMUDUMUZU KORUYORUZ'

Sevag'ın arkadaşları olarak adalet istediklerini belirten Sayat Tekir, "Artık bu ülkede adalet tecelli etsin. Hrant Dink'in davasında gördük ki, bir çok davada görüyoruz, özellikle konu, Ermeniler, Kürtler, Aleviler olunca ülkede adaletin nasıl işlediğini görüyoruz. Diyarbakır'da gerçekleşecek dava için hala umudumuzu koruyoruz" dedi.

'İNTİHAR EDEN HEP KÜRT, ALEVİ VE ERMENİLER OLUYOR'

Tekir'in konuşmasının ardından Nor Zartonk, Barış İçin Vicdani Red, İstanbul LGBTT imzalı açıklama okundu. Açıklamada, Sevag Şahin Balıkçı'nın öldürülmesi süreci ve ardından açılan davayla ilgili gelişmelere yer verildi. 2012 yılında basına yansıyan "34 asker intiharı" vakası olduğu belirtilen açıklamada, 22 yılda 2 bin 221 asker intiharının yaşandığı, "intihar eden" ya da "şaka" sonucu öldüğü söylenen insanların çoğunun Kürt, Alevi veya Ermeni olduğu vurgulandı.

Türk ve Sünni olmayanlara karşı üretilen ırkçı ve nefret suçlarının artan nefret söylemiyle yayıldığı belirtilen açıklamada, değişik zamanlarda Ermeni olduğu için tehdit gören, şiddete veya cinayete uğrayan olaylara örnekler sıralandı.

Sevag'ın ailesinin de katıldığı eyleme, Cumartesi Anneleri de destek verdi. Eylem "Katil devlet hesap verecek", "Sevag için adalet için" sloganlarıyla sona erdi.