BATMAN'ın Kozluk İlçesi Gümüşörgü Jandarma Karakolu'nda er Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ermeni er Sevag Şahin Balıkçı davasında, tutuksuz yargılan sanık Ağaoğlu'nun tutuklu yargılanma talebi, oy çokluğuyla reddedildi.

Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 4'üncü duruşmayla devam edildi.

Er Balıkçı'nın öldüğü olayla ilgili aynı birlikte görev yapan er Halil Ekşi, talimatla ifadesinin alınacağı Aydın'daki 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde verdiği yazılı ifadede, "Olay öncesi orada sözlü olarak şakalaşıyorlardı. Birbirleriyle çok samimiydiler. Silah sesi geldikten sonra baktım Kıvanç şoktaydı. Eğik vaziyette çalıştığım için silahını Şahin'e doğrultup doğrultmadığını göremedim. Kıvanç'ın silahı doldururken kazayla bu işin olduğu kanaatindeyim" dedi.

Tanık er Halil Ekşi'nin ifadesine Balıkçı'nın ailesinin avukatı, ifadenin verildiği anda mahkemede bulunmadıklarını ve Ceza Mahkemeleri'nde yazılı ifade olamayacağını belirterek duruşmanın yeniden yapılmasını talep etti. Bu taleplerinin kabul edilmesinin ardından 27 Aralık 2011 günü Ekşi, Aydın 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifadesi alan hakime, kendisinin Kıvanç Ağaoğlu'nun bir yakını tarafından yönlendirildiğini söyledi. Burada ikinci kez ifade veren Ekşi, "Olay günü biz komutanlarımızın verdiği emir üzerine tel örgü çekiyorduk. Çalışırken bir ara Kıvanç Ağaoğlu silahını dolduruşa alıp diğer arkadaşımız Sevag Şahin'e doğru doğrulttu. Ve silahla ateş etti. Bu şekilde Sevag Şahin yaralandı. Ben Kıvanç'ın, Sevag'a neden ateş ettiğini bilmiyorum" dedi.

Halil Ekşi'nin ifadesini değiştirmesi üzerine Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 29 Mart'ta görülecek duruşma bugüne alındı.

EKŞİ: SİLAH BALIKÇI'YA DOĞRULTULMUŞTU

Bugünkü duruşmada 'Bilinçli taksirle adam öldürme' suçlamasıyla 3 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan sanık er Kıvanç Ağaoğlu hazır bulundu. Duruşmaya Balıkçı'nın annesi Ani, babası Garabet Balıkçı, avukatları İsmail Cem Halavurt da katıldı.

Duruşmada, ifadesini değiştiren Halil Ekşi dinlendi. Ekşi, "Tel örgüleri bağlarken ve eğik vaziyetteyken bir G-3 tüfeğinin kurma kolu sesini duydum. Ardından da bir el silah sesi duydum. Kafamı kaldırıp baktığımda Ağaoğlu, elinde G-3 silahıyla karşısında bulunan er Savak Şahin Balıkçı'ya silahı doğrultur vaziyette duruyordu. Balıkçı da o arada yere düştü" dedi.

Mahkeme Başkanı duruşma salonuna getirttiği G-3 piyade tüfeğiyle hem kendisi hem de tanığın eline vererek, silahın duruş şekli, doldur boşalt şeklini uygulamalı olarak gösterdi. Mahkeme Başkanı daha sonra tanık Halil Ekşi'den o anı uygulamasını isteyince, tanık da silahla gösterdi.

Balıkçı ailesinin avukatının, sanık Ağaoğlu'nun tutuklanması yönündeki talebini değerlendiren mahkeme heyeti, sanığın tutuklanmasını reddederek, tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

SANIK ASKER İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 29 Temmuz'da görülen ilk duruşmada, tutuklu sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun sorgusu yapılarak, kaçma şüphesi olmaması ve cezanın alt ve üst sınırı göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verilmişti. Mahkeme, ayrıca karakol komutanı hakkında 'görevi ihmal' ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

TANIK EKŞİ, ÇELİŞKİLİ İFADELER VERDİ

Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı'nda bugün yapılan duruşma 5.5 saat sürdü.

Mahkeme Başkanı Hakim Yüzbaşı'nın daha önce sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun ailesinin baskısı sonucu ifade değiştirdiğini söyleyen tanık Halil Ekşi'yi, Aydın'dan getirtmek için büyük çaba sarf ettiği ve ağabeyi ile ona uçak bileti aldırarak duruşmada hazır bulunmasını sağladığı ortaya çıktı. Mahkeme Başkanı Hakim Yüzbaşı, önce Ekşi'nin maddi durumunu gerekçe gösterip gelmek istemediğini daha sonra kendisi ile yaptığı görüşmede olayın aydınlığa kavuşması için tanıklığının önemini anlattığını ve bu nedenle gelmesinin önemli olduğunu belirterek, kendisi ve ağabeyine uçak bileti aldırdığını söyledi.

'SİLAHLAR YARIM DOLDURUŞTA'

Daha sonra yemin ederek ifade vermeye başlayan tanık Halil Ekşi, sanık Kıvanç Ağaoğlu ve Sevag Şahin Balıkçı'nın kendi devresi olduğunu, 12 ay boyunca onlarla askerlik yaptığını, olayın meydana geldiği günde her ikisi ile beraber olduğunu söyledi. Halil Ekşi, şöyle dedi:

"Askerler arasında aile ortamı vardı. Birbirimizi ve ailelerimizi tanırdık. Rütbelilerle aramız iyiydi. Ben ve Sevag, aynı saatlerde nöbet tutuyorduk. Kıvanç çavuştu, nizamiye çavuşluğu yapıyordu. Karakol komutanının emriyle karakol çevresine tel örme faaliyeti yapıyorduk. Kıvanç ve Abdullah Irmak adlı çavuş çalışmaya gidenleri seçiyordu. Olay öncesine kadar başımızda rütbeli kimse gelmiyordu. Yanımıza tüfeklerimizi alıyorduk, herkesin şarjörü doluydu. Yarım dolduruşla işe gidiyorduk. Silah emniyetteydi ama kimse kontrol etmiyordu. Karakolda doldur- boşalt istasyonu vardı ama kimse kontrol etmiyordu. Çalışma yeri karakola 200- 250 metre uzaktaydı. Çalıştığımız zaman tüfeklerimizi ulaşabileceğimiz bir yere bırakıyorduk. Başımızda gelen çavuşlar ara sıra yardım ediyor, bazen de nasıl yapmamız gerektiğini söylüyorlardı. Genelde tüfekler omuzda asılı vaziyettedir. Olaydan önce Sevag ve Kıvanç konuşuyorlardı. Askerlik sonrası projelerden bahsediyorlardı. Ben eğik vaziyette telin dibini bağlıyordum. Kıvanç sağımda telin iç kısmında, Sevag ise telin dış kısmında ve Kıvanç'ın karşısındaydı. Kurma kolu sesi duydum ardından bir el silah sesi geldi. Kalktığımda silah karşıya doğrultulmuştu. Sevag yıkıldı. Kıvanç dik vaziyette bekliyordu."

DURUŞMADA G-3 PİYADE TÜFEĞİ İLE TATBİKAT

Mahkeme Başkanı güvenlik taburundan getirdiği bir G-3 piyade tüfeğini önce kendisi, sonra da tanık olarak dinlenen Halil Ekşi'ye vererek, duruşma salonunda tatbikat yaptırdı. Silahın olay esnasında duruşu ve tutuşunu tanıktan göstermesini isteyen ve bunu defalarca her soruda tekrarlatan mahkeme başkanı, kurma kolunun nasıl çekildiğini ve oradan gelen sesin nasıl duyulup duyulmadığını göstermesini istedi. Tanık Ekşi, Kıvanç'ın elindeki silahın dik bir şekilde karşıyı gösterdiğini ve yüzünde şok olmuş ağlamaklı gibi bir yüz ifadesinin bulunduğunu belirterek, "Hepimiz Sevag'ın başında toplandık, telsizle komutanlara haber verdik. Hastaneye kaldırıldı ve sonra vefat ettiğini duyduk. Kıvanç ve Sevag arasında her hangi bir problem yoktu. Sevag'ın olay öncesinde Ermeni olduğunu hepimiz biliyorduk. Ancak, kendisine Şahin olarak hitap ediyorduk. Aramızda dini ve siyasi nitelikli herhangi bir konuşma olmadı" dedi.

BAŞKAN: İKİ AİLEYE DEVLET ADINA HESAP VERMEK ZORUNDA OLAN BİRİYİM

Mahkeme Başkanı, tanık Halil Ekşi'ye otopsi fotoğraflarını gösterdi ve olayı anlattığı şekil ile merminin vücuda giriş- çıkışının bir birini tutmadığını belirterek, daha önce verdiği ifadelerin birbiri ile çeliştiğini ifadeleri okuyarak anlattı. Tanık Ekşi, karakoldaki Astsubay Sadettin Ersez'ün kendilerini olaydan sonra toplayarak, ifade verirken, doldur boşaltı yaptıklarını ve kendisinin de olay yerinde olmasını anlatmalarını istediğini söyledi.

Halil Ekşi'nin farklı konuşması ve ifadelerinin bazı bölümlerinde yorum yaptığını söylemesi üzerine, Mahkeme Başkanı, "Biz mahalle kavgası veya aile arasındaki problemleri çözmüyoruz. Ben bu dava ile ilgili arkadaşlarımı etkilememek için onlarla bile konuşmuyorum. Bu çok ciddi bir iştir. Aydın'dan seni zar zor getirttik. Senin tanık olarak dinlenmen mahkeme için çok masraflı olmasına rağmen doğrunun ortaya çıkması için seni buraya getirttik. İki aileye devlet adına hesap vermek zorunda olan biriyim" diye uyararak, yorumdan kaçınmasını istedi.

'İMZALADIĞIM YAZILI İFADEYİ BEN YAZMADIM'

Mahkeme Başkanı'nın bu uyarısı üzerine Halil Ekşi, Aydın'da yazılı olarak verdiği ifadeyi kendisinin yazmadığını, Kıvanç Ağaoğlu'nun dayısı olduğunu söyleyen bir kişinin aradığını ve Ağaoğlu ailesinden bazılarının ve Kıvanç'ın kendisini telefonla aradığını söyledi. Ekşi, "Benden silahın Sevag'a doğrulmuştu kısmını düzeltmemi istediler. Önce kabul etmedim, sonra baskıya dayanamayarak kabul ettim ve dayısı olduğunu söyleyen ve sonra Aydın PTT'de çalıştığını öğrendiğimiz Bülent Kaya ile babam Zülfikar Ekşi yanımda olduğu halde buluştum. Bana yazılı bir ifade gösterdi. Bir saat sonra tekrar geldi ve bazı kısımları düzelttiğini söyleyerek silahın Sevag'a doğrultulduğu kısmı sakıncalıdır dedi ve imzalamamı sağladı" dedi.

EKŞİ: BAŞIMA BİR ŞEY GELİRSE SORUMLUSU AĞAOĞLU AİLESİDİR

Tutuksuz yargılanan sanık Kıvanç Ağaoğlu, tanığın kendisi ile ilgili ifadelerini kabul etmediğini, kendisinin tanığı aramadığını ve ifadesini değiştirmesi konusunda telkinlerde bulunmadığını söyledi. Ağaoğlu, "Ben ifade verirken, tanık Ekşi yanıma gelerek 'Abi olay nasıl oldu' diye bana sordu. Ben sen görgü tanığısın nasıl görmedin' diye yanıtladım" dedi.

Tekrar söz alan Halil Ekşi, "Ailem ve benim başıma bir şey gelirse sorumlusu Ağaoğlu ailesidir. Bülent Kaya'nın adını verdiğim için bana düşmanlık besleyebilirler" dedi.

Balıkçı ailesinin avukatı İsmail Cem Halavurt, olay yeri inceleme ekibinin birer saat arayla iki rapor tuttuğunu bir raporda silahın Balıkçı'ya yönelmiş vaziyette olduğunu diğerinde ise silahın havaya kaldırılıp doldur boşalt yapılırken patladığının belirtildiğini ifade etti. Halavurt, "Bu tutanakta imzası olan olay yeri inceleme ekibindeki kişilerin dinlenmesini istiyorum. Tanıkların tamamının beyanları etki altında verdikleri ortaya çıktı. Tanık halen korkmaktadır. Kıvanç Ağaoğlu'nun tutuklanmasını istiyoruz. Ekşi'yi arayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve olay yerinde tanıkların da hazır bulunduğu uygulamalı bir keşif yapılmasını istiyoruz" dedi.

Sanık Avukatı İbrahim Gök ise, Ağaoğlu'nun her gece kabuslar gördüğünü, psikolojik bunalım geçirdiğini, çünkü en yakın arkadaşının ölümüne kaza ile neden olduğunu söyledi. Gök, "Halil Ekşi'nin 6 ifadesi var, hepsi birbiriyle çelişiyor. Tanığın ifadesi maddi gerçeklerle örtüşmüyor. Bu dava neden Türkiye'nin birinci gündem maddesi haline getirilmeye çalışılıyor. Hiçbir tanık Kıvanç'ın kasıtlı olarak Sevag'ı vurduğunu söylemiyor. Sevag bir kez öldü, Kıvanç her gün ölüyor. Bunu kasıtlı yaptığını söylemek vicdanla bağdaşmaz. Müvekkilim ve ailesi tarafından Halil Ekşi'ye bir baskı ve tehdit söz konusu olamaz" dedi.

Mahkeme 5.5 saatlik bir yargılamadan sonra verdiği kısa bir aradan sonra kararını açıkladı. Mahkeme, Ağaoğlu'nun tutuklu yargılanması talibini oy çokluğu ile reddetti. Farklı raporlar tutan olay yeri inceleme ekibinden 2 kişinin dinlenmesine, olay bölgesinde görev yapan korucuların kimliklerinin tespitine karar veren mahkeme heyeti, Halil Ekşi'ye açıldığı söylenen telefonların tespiti için telefon kayıtlarının istenmesine karar verdi. Ayrıca, Halil Ekşi'ye ifade imzalattığı söylenen Bülent Kaya'nın dinlenmesine, olay bölgesindeki güvenlik sorunu ile ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir uzmanın istenip dinlenmesine, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndan kurşunun vücuda giriş-çıkış yaptığı yerler ile ilgili bir uzmanın dinlenmesine karar vererek duruşmayı 13 Şubat tarihine erteledi.