ESKİŞEHİR - Muğla’da 12 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen olaylarda üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Şerzan Kurt’u tabancayla öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanan polis memuru 45 yaşındaki Gültekin Şahin, tutuklu yargılandığı Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, yaklaşık 2.5 yıldır tutuklu olan Gültekin Şahin’in Yargıtay aşaması süresince tahliyesine karar verdi.

 

Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık polis Gültekin Şahin ve avukatlarının ile Kurt ailesi, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Şerzan Kurt Barış ve Adalet İnisiyatifi üyeleri katıldı.

 

SAVCI ÖMÜR BOYU HAPİS İSTEMİŞTİ

Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkeme Savcısı Cevdet Beşikçi, dava hakkında hazırladığı 9 sayfalık mütalaasında polis memuru Şahin’in olası kasıt ile adam öldürdüğünü, bu nedenle ömür boyu hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunmuştu. Öldürülen Şerzan Kurt’un ailesinin avukatı Mustafa Rollas ise mütalaaya karşı yazılı beyanda bulunmak için süre istediğini söyleyerek "Sanığın olası kasıt ile adam öldürme değil kasten adam öldürmek suçundan yargılanması gerekir" demişti. Savcının verdiği mütalaayı kabul etmediğini belirten sanık polis memuru Gültekin Şahin, iddianameye göre hazırlanan mütalaa karşısında hayretler içinde kaldığını söylemişti: Şahin kendini haklı çıkarmak için yaşananları abartarak şöyle konuşmuştu:

"Mütalaa hazırlanırken maddi deliller göz önüne alınmamış. Olay yeri inceleme krokisi doğru değildir. Olay günü taşlı sopalı bir grup vardır ve karakol basmaya gitmektedir. Yolda dükkanların camlarını kırmaktadırlar ve arabalar yakılmaktadır. Olayları önlemek isterken karşılaştığım muameleye bakın. Olay yeri görüntüleri incelenmiştir. Kurşun yolu izlendiğinde Şerzan’ı benim vurmadığım ortaya çıkacaktır. Olay günü polis olarak ben görevimi yaptım. Üstlerimden gelen talimat ile havaya ateş ettim. Neden yargılandığımı da bilmiyorum. Gizli tanığın ifadelerine itibar edilmesine rağmen duruşmada dinlenen diğer tanıkların ifadelerine neden itibar edilmiyor. Gizli tanığın ifadeleri de kendi içerisinde çelişkilidir. Benim tahliye olmam ve beraat olmam gerekiyor. Hakkaniyet ölçülerinde tahliyemi istiyorum." 

 

ŞERZAN KURT'UN BABASI: ARTIK YARGIYA GÜVENMİYORUM

Ömer Kurt, oğlu Şerzan Kurt'u öldüren polisin tahliye edilmesine tepki göstererek "Dün çocuğumuzu katlederek, bugün de katili serbest bırakarak yüreğimizi yaktılar" dedi. Kurt, "adaletin sırtı bize dönük" diyerek artık yargıya güvenmediğini söyledi.

 

Ömer Kurt, "Mahkeme sürecinde biz yargının Eyfel Kulesi gibi, bize sırtının dönük olduğunu gördük. Eskişehir Mahkemesi, daha önceki yaptığı hukuksuz işlemlerini devam ettirdi. Oysa katil bellidir. Buna rağmen en hafif ceza ile bıraktılar" dedi.

 

UMUT IŞIĞI GÖRMÜYORUM, ADALETİN SIRTI BİZE DÖNÜK

"İnsanlar öldürülüyor, katiller devletin elemanı ise, polisse serbest kalıyor" diyen Ömer Kurt, şunları söyledi: "30 yıldır böyle aslında. Şerzan vurulduktan sonra 35'e yakın genç sokak ortasında polis tarafından katledildi ama kimse yargılanmadı. Şerzan'ın durumunda ise tanıklar vardı, kameralar açıktı, yani katiller gözle görülür şekilde ortadaydı."

 

Şerzan Kurt'un davasının, "toplumun davası olduğuna" dikkat çeken Ömer Kurt, "Bu yüzden sadece benim değil, toplumun vicdanını da kanattılar. Şerzan savunmasızdı, öğrenciydi. Sokak ortasında öldürüldü. Sanki ceza verilmiş gibi bir izlenim yaratıldı ama ceza zaten yoktu" dedi.

 

Mahkeme sürecinin devam ettiğini anımsatan baba Kurt, ekledi: "Ancak katil polisin, serbest kalmasıyla birlikte bütün imkanlarını yaratarak, polislik rolünü oynayarak belgeleri, bilgi ve kanıtları karartacağı çok açık."

 

Ömer Kurt, sözlerini, "İşin açıkçası bir umut ışığı görmüyorum. Adaletin sırtı bize dönüktür. Biz görülmüyoruz. Şerzan'ı, oğlumu o gün öldürerek yüreğimizi parçaladılar, bugün de katilini serbest bırakarak yüreğimizi yaktılar. Artık yargıya güvenmiyorum" diyerek bitirdi.

 

BARAN TURSUN'UN BABASI: TÜRK ADALETİ YANILTMADI

İzmir'de yine polis tarafından katledilen Baran Tursun'un babası Avukat Mehmet Tursun da, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türk adaleti bizi yine yanıltmadı! Az bir şey umudumuz vardı, bugün itibariyle o da Şerzan'ın katilinin bırakılmasıyla tükendi. Ne yazık ki bizleri katillerin serbest bırakılmasına alıştırmaya, bunu kanıksatmaya çalışıyorlar. Sanık avukatlarının Uğur Kaymaz örneğini vermeleri tam bir ahlaksızlık. Antalya'da Çağdaş'ı katledenler de, oğlum Baran'ın durumunu örnek gösterip, '1-2 yıl hapis verilmesini' konu yapmışlardı. Bunların hukuki bir yanı yok ama ahlaki yanı hiç yok. Kararı da savunmayı da ahlaksızca buldum."