ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ın kuzeyine operasyon düzenleyen ABD birliklerinin Şengal Dağı'ndaki kuşatmayı kırdığını ve evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce kişiyi kurtardıklarını söyledi.

Şengal Dağı'ndaki durumun büyük ölçüde iyiye gittiğini ifade eden Obama, mahsur kalan Ezidilerin kurtarıldığını ve başka bir kurtarma operasyonunun öngörülmediğini, fakat 'ABD'nin İslam Devleti militanlarına karşı hava saldırılarına devam edebileceğini' kaydetti.

"IŞİD'in Şengal Dağı'ndaki kuşatmasını kırdık. Masum insanların güvenliğe erişimine yardım ettik ve çok sayıda masum hayatın kurtarılmasına yardımcı olduk" diye konuşan Obama, askerlerin çoğunun da gelecek günlerde bölgeyi terk edeceğini ifade etti.

Eski adı Irak Şam İslam Devleti IŞİD, yeni adı da İslam Devleti olan örgütün Suriye ve Irak sınırında bulunan Şengal'i ele geçirmesinin ardından binlerce Ezidi can güvenliği endişesiyle evlerini terk edip dağlara çıkmıştı.

ANF ise mültecilerin, YPG ve HPG gerillalarının hızlı bir şekilde alana ulaşarak güvenli koridorlar açması sayesinde IŞİD’in olası yeni katliamlarından kurtarıldığını yazdı.

Onbinlerce insan YPG ve HPG savaşçılarını yardımı ile Batı Kürdistan’a ulaştırılmıştı. HPG’liler daha önce yaptıkları açıklamalarda dağlarda güvenliği tamamen sağladıklarını ve dağlara sığınanlar üzerindeki IŞİD tehdidini ortadan kaldırdıklarını söylemişti. Şengal Savunma Güçleri, “Şengal Dağı YPG, HPG ve Şengal Direniş Birlikleri’nin güvenliği altındadır. Tüm yardım kuruluşları bu güvenlik altında Şengal Dağı’na yardımlarını ulaştırabilirler" demişti.