Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) 3 Ağustos'ta Şengal'e yöneldiğinde, yüzbinlerce insan bir anda katliam tehdidiyle yüzyüze kaldı. Bölgenin güvenliğini sağlayan Federal Kürdistan Bölgesi güçlerinin de geri çekilmesiyle bölgedeki halk IŞİD vahşeti karşısında savunmasız kaldı. Evlerinden kaçabilenler kaçtı, on binlercesi de Şengal Dağları'na sığındı.

Ezidi kaynaklarına göre, Şengal işgali ardından 10 bin dolayında kişi kayıp. Bunlardan 5 bin kişinin katledildiği tahmin ediliyor. Katliamın tüm boyutları aylar geçmesine rağmen henüz ortaya çıkmadı.

Suriye'deki Kürt gücü YPG'nin IŞİD'in Şengal'i işgalinden hemen sonra yaklaşık 100 km mesafedeki Rabia üzerinden Şengal'e ulaşarak, IŞİD'in Şengal Dağı'na çıkışını engellemesi, daha büyük yeni katliamların önünü aldı.

Daha sonra da YPG savaşçıları ve PKK'lilerin, Şengal Dağı'ndan Rojava'ya açtığı dar bir koridordan onbinlerce kişi güvenli alanlara ulaştırıldı.  Binlerce kişi ise topraklarını terk etmeyi reddederek Şengal Dağı'nda kalmayı tercih etti. IŞİD ise bu insani koridoru kapatmak için sürekli saldırı halinde oldu.

İNSANİ KORİDOR KAPANDI, DAĞIN ÇEVRESİ KUŞATMA ALTINDA

28 Eylül günü Dugure köyünde yaşanan şiddetli çatışmalar ardından bu köyün işgal edilmesi ile birlikte insani koridor da kapanmış oldu.  Dağın çevresi tamamen kuşatma altında.

Şengal Dağı, HPG gerillaları ve Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ile alanda bulunan bir kısım peşmerge gücünün denetiminde bulunuyor. IŞİD ise son haftalarda kuşatmayı derinleştirmek için saldırılarını arttırdı.

Saldırılarla birlikte dağda mahsur kalan siviller katliam tehdidi altında bulunuyor. Alandan alınan bilgilere göre 10 bini aşkın sivil Şengal Dağı'nda mahsur kalmış durumda.

EKİM AYINDA İKİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Yaklaşan kış koşulları ile birlikte yaşam koşulları giderek zorlaşıyor.  Havalar soğuyor, imkanlar giderek tükeniyor.  İklim koşullarından dolayı Ekim ayı içerisinde iki çocuk hayatını kaybetti. Şengal işgali başından bu yana yüzlerce çocuk bu vahşetin kurbanı oldu.

Şengalliler, kışlık çadır, ayakkabı, sıcak tutacak kıyafetler,  gıda, temiz su, ilaç, ısınmak için akaryakıt gibi malzemelere acil ihtiyaç duyuyor.

ANCAK 20 GÜNLÜK ERZAKLARI VAR

Ağır bir açlık tehlikesi var. Şengallilerin ellerindeki erzak ancak 20 gün daha yetecek düzeyde. Alana ancak havadan yardım yapmak mümkün.

Açlık ve fiziki katliam tehdidiyle birlikte, binlerce yıllık bir geçmişi olan bir uygarlık da kendi köklerinden kopartılarak yok olma tehlikesi altında bulunuyor.  IŞİD bu Ezidi inancına ait kutsal mekanları bombalıyor, bu kültüre ait ne varsa yok ediyor.

Dış dünya ile bağlantısı kesilen Şengalliler, uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırıyor. Havadan insani yardımların acilen ulaştırılması talep edilirken, karadan da gerilla güçleri ve peşmergelerden koridor açmasını talep ediyor. Bunun için hava saldırılarının da gerekli olduğu ifade ediliyor.

(ANF'den derlenmiştir)