Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Özgür Deniz Değer, Şemdinli’de işkenceye maruz bırakılan köylülere darp raporu vermeyen doktor hakkında soruşturma açacaklarını söyledi.

Köylülerin Şemdinli Devlet Hastanesi’ne gittiklerini ancak kendilerine darp raporu verilmediğini öne süren Değer, “Şapatan köyünde çok sayıda darp edilmiş kişi olduğu ancak muayene edilmedikleri yönünde haberler aldık. Eğer kendileri ya da vekilleri başvurursa hemen soruşturma başlatacağız” dedi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi’ne bağlı Altınsu (Şapatan) köyünde kolluk kuvvetlerinin işkencesine maruz kaldıktan sonra gittikleri Şemdinli Devlet Hastanesi’nde Elif Ç. İsimli doktorun yaşanan işkence olayından dolayı köylüleri suçlayarak, “Bu olanlar sizin hatanız devlete yardımcı olmadığınız için böyle oluyor” dediği iddia edilmişti.

Dihaber’e konuşan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Özgür Deniz Değer, yaşananları basından öğrendiklerini dile getirdi.

‘TIP ETİĞİNE AYKIRI’

Köylülerin Şemdinli Devlet Hastanesi’ne gittiklerini ancak kendilerine darp raporu verilmediğini öne süren Değer, kendilerine de hastanedeki doktorun köylüleri suçladığı ve “Bu olanlar sizin hatanız devlete yardımcı olmadığız için böyle oluyor” bilgilerinin ulaştığını söyledi.

Hekimlerin din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın gelen hastayı muayene etmek zorunda olduğunu hatırlatan Değer, bu konunun bir tıp ilkesi olduğunu söyledi.

Hem Hipokrat yemininde, hem tıp ilkesinde hastanın kim olduğundan bağımsız hizmet edilmesi gerektiğini söyleyen Değer, işkence gören köylülerin kendilerine başvurduğu takdirde doktor hakkında soruşturma başlatacaklarını duyurdu.

‘O DOKTORU MESLEKTEN MEN EDEBİLİRİZ’

Yasal olarak soruşturma açma haklarının olduğunu söyleyen Değer, meslekten men cezasından para cezasına kadar yaptırım uygulama haklarının bulunduğunu kaydetti.

Soruşturmaya konu iki sorun olduğunu belirten Değer, “Hem görevi kötüye kullanma hem de gelen hastayı muayene etmeme durumu var” dedi ve her iki durumdan da soruşturma açacaklarını dile getirdi.

‘DARP EDİLEN ÇOK SAYIDA KÖYLÜ VAR’

Şapatan köyünde darp edilmiş başka köylülerin de olduğunu iddia eden Değer şöyle konuştu:

“Şapatan köyünde çok sayıda darp edilmiş kişi olduğu ancak muayene edilmedikleri yönünde haberler aldık. Eğer kendileri ya da vekilleri başvurursa hemen soruşturma başlatacağız. Bu tür soruşturmaları da genelde 3 ay içinde sonuçlandırıp karara bağlıyoruz. Bir hekimin hekimlik mesleği gereği işkenceye karşı durması gerekir. İşkenceye uğramış kişiye oradaki ilk müdahaleyi yaptıktan sonra raporlayıp gerekli yerlere ve kişinin kendisine o raporu vermesi gerekir.”