Başbakan Erdoğan'la, Dolmabahçe'de yaptığı görüşme halen tartışılan Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na ifade verdi. Başbakan'ı şahit gösteren Büyükanıt, "E-bildiri muhtıra değildi. Bu, laiklik hassasiyetini ortaya koyan bir metindir" dedi.

Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıt, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na Dolmabahçe'de bilgi verdi. Büyükanıt'a 27 Nisan e-bildirisi soruldu. Başbakan'ı şahit gösteren Büyükanıt, ''E-bildiri muhtıra değildi. Bu, laiklik hassasiyetini ortaya koyan bir metindir'' dedi.

DOSYA VE KİTAPLA GELDİ

Büyükanıt'ın yanında üyelerin fotoğraflarının bulunduğu bir liste, Genelkurmay Emir Subaylığı tarafından hazırlanan bir dosya ile kapağında kendi üniformalı fotoğrafının bulunduğu bir kitapla gelmesi dikkat çekti. Komisyon'un bilgisine başvurduğu isimlerle ilgili toplantıları muhabirlerin izlemesi serbestken, Büyükanıt'ın katıldığı toplantı tamamen basına kapatıldı.

BDP'Lİ ÖNDER: DOLMABAHÇE'DE BAŞBAKAN'LA YAPTIĞI GÖRÜŞMEYİ SORACAĞIM

Dolmabahçe Sarayı'na ilk olarak Komisyon Başkanı Nimet Baş gelirken, BDP'li üye Sırrı Süreyya Önder tek başına yürüyerek geldi. İçeri girişte gazetecilere açıklama yapan Önder, 27 Nisan bildirisinin yanı sıra Dolmabahçe'de Başbakan'la yaptığı ve kıyamete kadar saklı kalacağı söyleyen görüşmeyi Büyükanıt'a soracağını söyledi. Önder ayrıca Kandil'e yapılan ve apar topar geri dönülen 3 farklı askeri operasyonun neden yapıldığını, bu operasyonlardan kaç emekli generalin savaş tazminatı aldığını soracağını da ekledi.

Komisyon, saat 11.15'te Büyükanıt'ı dinlemeye başladı.

BAŞBAKAN'I ŞAHİT GÖSTERDİ

Yaklaşık 3 saat boyunca komisyona ifade veren Genelkurmay Eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe'den ayrılmasının ardından dışarı çıkan '28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu üyesi' MHP'li Atilla Kaya gazetecilere açıklamalarda bulundu. 27 Nisan e- muhtırasıyla ilgili olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı dinlediklerini belirten Kaya, "E-muhtırayla ilgili sorulara cevaben, bunun bir muhtıra olmadığını, bunun bizzat Başbakan tarafından yapılan açıklamayla da teyit edildiğini, Ankara 5. İdare Mahkemesine açılan bir davayla da bir görevsizlik kararı verildiğini ifade ederek, bunun bir muhtıra olmadığını TSK'nin laiklik hassasiyetini yansıtan bir bildiri olduğunu, hatta sorular üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olmadığını söyledi" diye konuştu.

DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMADI

Büyükanıt'a Dolmabahçe'de 4 Mayıs'ta Başbakan'la yaptığı görüşmenin içeriğiyle ilgili sorular sorulduğunu da söyleyen Kaya, Büyükanıt'ın kendilerine "Bunun rutin bir görüşme olduğunu ve bu konuşmayla ilgili açıklama yapamayacağını söylediğini aktardı. Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu meselenin tam manasıyla açıklığa çıkabilmesi için sayın başbakanı da dinlememiz gerekir' diye sormam üzerine Pazartesi ya da Salı günü olabilir diye bir husus geçti. Eğer gerçekleşirse Pazartesi Salı böyle bir görüşme olabilir."

GÜNEŞ OPERASYONU

Görüşmenin kendi açısından tatmin edici geçmediğini belirten Kaya, Büyükanıt'ta herhangi bir pişmanlık görmediğini söyledi. Güneş operasyonuyla ilgili de Büyükanıt'a sorular yöneltildiğini açıklayan Kaya sözlerini şöyle tamamladı:

"Genelkurmayın operasyonla ilgili yayınladığı bildirinin birinci maddesinde en kısa zamanda bu operasyonun bitirileceğinin ifade edildiğini söylüyor. ABD savunma bakanının açıklamasının hemen üzerine geri çekinildiğini hatırlatmam üzerine de bunun tamamen bir tesadüf olduğunu söyledi."

"ŞEMDİN SAKIK'I SIRRI SAKIK BİLE SEVMEZ"

BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'la yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

Yaşar Büyükanıt dinlendikten sonra toplantıdan ayrılan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Büyükanıt’a sorulan sorular ile ilgili açıklamada bulundu. Toplantıda genel eğilimin Başbakan Erdoğan ile Büyükanıt arasındaki Dolmabahçe görüşmesine yönelik sorular olduğunu aktaran Sırrı Süreyya Önder, kendisinin ise bu konuyla ilgilenmediğini söyledi.

YORUM YAPMADI

Görüşmede, Büyükanıt’a, Mehmet Ağar’ın siyasetçiyken PKK’lı teröristler için söylediği “Düz ovada siyaset yapsınlar" sözlerinin ardından yaptığı sert açıklamayı sorduğunu aktaran Sırrı Süreyya Önder, Büyükanıt’ın bu yönde bir açıklama hatırlamadığını söyledi. Bunun üzerine cep telefonu ile açıklamayı bularak Büyükanıt’a okuduğunu belirten Önder, Büyükanıt’ın ‘Haklısınız söylemişim böyle bir şey’ dediğini ancak yorum yapmadığını ifade etti.

ÖZÜR DİLEDİ

Görüşme sırasında sözün Şemdin Sakık'a geldiğini ve Büyükanıt'ın "Şemdin Sakık'ı Sırrı Sakık bile sevmez "dediğini anlatan Önder, 'bile' sözü için Büyükanıt'ı uyardığını, Büyükanıt'ın da sözünü geri alıp özür dilediğini söyledi.

EMEKLİ GENERALLER SORUSU

Büyükanıt’a 1994 yılında tutuklanan bazı DEP milletvekillerinin emekli maaşı almasını içine sindiremediği yönündeki bir açıklamasını hatırlattığını ifade eden Önder, “Şimdi sizin silah arkadaşlarınız bizim yargılandığımız ve ceza aldığımız madde ile aynı maddeden ceza aldılar. Yarın öbür gün bu hüküm kesinleştiğinde bunların aldığı emekli maaşı için de böyle bir şey söyleyecek misiniz?’ dedim. ‘Ben onlar için böyle bir değerlendirmeyi yapamam’ dedi" diye konuştu.

"YETKİ GİDİNCE MÜLAYİMLEŞİYORLAR"

Basın mensuplarının "Büyükanıt’ın cevapları sizi tatmin etti mi?" soruları üzerine Sırrı Süreyya Önder, “O yetki ellerinden gittiğinde o kudret ellerinden alındığında, son derece mülayim ve son derece geçiştirici bir şekilde yaklaşıyorlar. Daha önce bilmediğimiz bir şey öğrenemedik. Zaten hiçbir şey gizli kalmıyor ama asıl olan spekülasyonlardan arındırmak bunu bir toplumsal faydaya dönüştürmek" diye konuştu.