Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder hakkında 5 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

İddianamede, Demirtaş ile Önder’in 2013 yılında yaptıkları bir konuşmada PKK lideri Abdullah Öcalan’ı övdükleri gerekçesiyle haklarında “Örgüt propagandası yapmak” suçundan 5 yıl hapisleri istendi.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra Demirtaş ve Önder hakkında 17 Mart 2013'te Zeytinburnu'nda düzenlenen mitingdeki konuşmalarında "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla hazırlanan fezleke, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan iddianame iki kişinin şikayetçi olması üzerine açıldı.

İKİ KİŞİNİN ŞİKAYETİ ÜZERİNE

İddianamede, iki müştekinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdikleri dilekçede, BDP İl yönetimi ve HDK tarafından Zeytinburnu'nda 17 Mart 2013'te düzenlenen Newroz etkinliğinde Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldığını, Demirtaş ve Önder'in de yaptıkları konuşmalarda PKK'yi ve lideri Öcalan'ı övdüklerini söyledikleri kaydediliyor.

Müştekilerin talepleri üzerine başlatılan soruşturmada, Demirtaş ile Önder'in milletvekili olmaları nedeniyle haklarındaki soruşturmanın diğer sanıklardan ayrılmış olduğu hatırlatılıyor.

Demirtaş ve Önder'in savunma ve delillerini bildirmeleri için gönderilen davetiyeye rağmen ifade vermeye gelmedikleri de kaydedilen iddianamede, yazılı savunmalarının da savcılığa ulaşmadığı kaydedildi.

İddianamede, Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame, henüz inceleme aşamasında bulunuyor.

Mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde dava açılmış olacak.