6-8 Ekim olaylarına ilişkin davada eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, SEGBİS ile hakim karşısında çıktı.

Tahliyesini talep etmeyen Demirtaş, “Benim hakkımda tutuklama kararını hakimler vermedi, hâkimler kaldırmayacaktır. Katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum” dedi.

Üç yılı aşkın süredir Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahahattin Demirtaş verdiği savunmada “Bunları tarihe not düşmek için SEGBİS’e çıkmayı kabul ettim” dedi.

Yüksekdağ daha önceki beyanlarını tekrarlayarak tahliyesini istedi.

‘İKTİDARIN AÇIK TALİMATLARIYLA CEZAEVİNDE TUTULAN SİYASİ BİR REHİNEYİM’

Demirtaş, “Ben şu anda iktidarın açık talimatları ve yönlendirmeleri nedeniyle cezaevinde tutulan bir siyasi rehineyim. Benimle ve arkadaşlarımla ilgili yürütülen yargı adı altındaki faaliyetlerin hiçbiri hukuki ve kanuni değildir. Bize karşı siyaset eliyle ve yargı aracılığıyla aleni bir kumpas kurulmuştur. Bu tutuklama kararı da kumpasın bir devamıdır” diye konuştu.

20 yıldır hukukçu olduğunu ve 12 yıl da TBMM üyeliği yaptığını anımsatan Demirtaş, Türkiye’nin çok da uzak olmayan gelecekte hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi sağlayacağına inancının var olduğunu söyledi.

Demirtaş, “Bize bu kumpasları kuranların bağımsız yargı önünde hesap vereceğinden kuşku duymuyorum. Yürütme gücünün Anayasa’ya aykırı şekilde pervasızca kullanılması nedeniyle hakkımızda açılmış soruşturmalar birer kumpas belgesi olarak ileride yargı konusu olacaktır” ifadesini kullandı.

‘TAHLİYE TALEP ETMİYORUM’

Demirtaş savunmasında şunları söyledi:

“Ben sadece bunları tarihe not düşmek için SEGBİS’e çıkmayı kabul ettim. Benim hakkımda tutuklamam kararını hakimler vermedi, hâkimler kaldırmayacaktır. Ancak ben bu ülkede her zaman hukuka inanan hâkimlerin var olduğuna hem inandım, hem tanık oldum. Burada o günlerin yani hukukun üstünlüğünün h3akim olacağı zamanları sabırla bekliyor ve mücadelemi sürdürüyorum. Hukukun ayaklar altına alındığı seçilmişlerin cezaevine atıldığı, katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum. Diyeceklerim bundan ibaret”