Son 120 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Sırbistan ve Bosna Hersek'te en az 44 kişi hayatını kaybederken, her iki ülke de felaket bölgelerinde mahsur kalan insanların kurtarılması için uluslararası yardım çağrısı yaptı.

Arama-kurtarma faaliyetlerinin sürdüğü bölgelerde sular çekildikçe ölü sayısının tırmanmasından endişe duyuluyor. Ayrıca seller Bosna Hersek topraklarında 1992-1995 arasındaki savaş sırasında yerleştirilen ve bugüne kadar temizlenemeyen tahminen bir milyon kara mayını konusunda da kaygı yarattı.

Radikal'de yer alan habere göre suların üç metre derinliğe ulaştığı Bosna Hersek’in büyük bir bölümünde de gıda ve içme suyu sıkıntısı baş göstermiş durumda. Dağlık bir coğrafi yapısı olan Bosna’da yollar, evler ve hatta köyleri yutan 2 bini aşkın toprak kayması yaşandığı sanılıyor. Kurtarma görevlileri insanlara balkonlarına veya evlerinin çatılarına çıkarak görünür olmaları için çağrıları yapıyor.

Sel baskınlarının yaşandığı bölgelerde suların çekilmeye başlamasına karşın toprak kayması, taşkınlar ve patlamamış mayınların yol açtığı tehlikelerin sürdüğüne dikkat çekildi.

Seller Bosna Hersek topraklarında 1992-1995 arasındaki savaş sırasında yerleştirilen ve bugüne kadar temizlenemeyen tahminen bir milyon kara mayını konusunda da kaygı yarattı. Yetkililer, ülkede son 6 gündür etkili olan sel ve toprak kaymaları nedeniyle kara mayınlarının yer değiştirdiğini açıkladı. Yetkililer net bir şekilde işaretlenmiş 9 bin 400’ü aşkın mayın tarlasına yerleştirilen bu mayınlardan yaklaşık 120 bininin patlamamış olduğunu düşünüyor. Fakat seller ve toprak kaymaları nedeniyle uyarı işaretleri ve hatta yer yer mayınların kendisi yerinden oynamış durumda.

Nitekim Bosna Hersek Mayınlar Kaldırma Merkezi  Başkan Yardımcısı Fikret Smayiş, sellerin ardından mayınların hiç beklenmeyen yerlerde ortaya çıkabileceğine işaret etti. Smayiş, “Bugüne kadar kullandığımız mayınlı arazileri gösteren haritaların birçoğu artık işlevsiz kalacak. Mayınlar bambaşka yerlerde ortaya çıkacak. Bu yeni tehlikeler getirecek” diye konuştu. Smayiş, Mayınlar ve savaştan kalmış top mermisi gibi patlamamış mühimmatın Bosna Hersek sınırlarının dışına sel sularıyla taşınabileceğine dikkat çekti.

Ülkenin kuzey, orta, batı ve doğu bölgelerini etkisi altına alan sellerin çekilmesinin ardından kapsamlı çalışmalar başlatacaklarını anlatan Smayiş, Bosna, Spreça, Usora ile Krivaya nehirlerinin akış yollarında en büyük tehlike bölgelerinin haritalarının çizileceğini ifade etti. Bosna’da mayınlı arazilerden dolayı bugüne kadar 237’si çocuk, binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.