Yalova’nın Çiftlikköy Belediyesi, geçen hafta aldığı bir kararla, Bulgaristan’ın Kavarna şehrini kardeş şehirleri arasından çıkardı.

Çiftlikköy Belediye Meclisi, 4 Eylül’de yaptığı toplantıda oy birliğiyle aldığı kararın gerekçesi olarak ise, Kavarna şehrinin “Osmanlı döneminde yapılan Ermeni ve Bulgar soykırımlarını, belediye meclisi kararıyla tanıması” gösterildi.

Emre Can Dağlıoğlu’nun Agos'ta yer alan haberine göre, Çiftlikköy Belediyesi’nin aldığı karar, Kavarna’nın kardeş şehirler listesinden çıkarılmasının yanı sıra, tüm işbirliği çalışmalarının sona erdirilmesini de kapsıyor.

AKP’li Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, meclis gündemi tartışması sırasında konuyla ilgili olarak “Kavarna Belediyesi’nin Ermeni ve Bulgar soykırımını tanıdığı yönünde Dışişleri Bakanlığı bizi bilgilendirdi. Bizim de buna sessiz kalmamamız gerekiyordu. Durumu arz ettiler. Bizim de gereğini yapmamız lazım” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama gelmezken, bir bakanlık yetkilisi 2008 ve 2009 yıllarında Bulgaristan’da 10’u aşkın belediyenin Ermeni Soykırımı’nı tanıma kararı alması üzerine, Bakanlığın 17 Aralık 2009 tarihli, “Bulgaristan’daki Yerel Yönetimlerle İlişkiler”e ilişkin talimatı olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne verdiği bu talimatta, “1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen karar ve bildirileri kabul etmiş belediyelerle kardeş şehir ilişkileri dâhil olmak üzere, çalışmaların askıya alınmasının uygun olacağını” ve “bu belediyelerle ortak proje geliştirilmemesi” belirtilmiş.

Bu talimat uyarınca, Ermeni Soykırımı’nı belediye meclisinde kabul eden Silistre’yi Çanakkale, Şumnu’yu Tekirdağ, Dobriç ve Burgaz’ı Kırklareli ve Yambol’u Edirne, kardeş şehirleri arasından çıkarmışlardı. Ayrıca 2006’da “Pontus Soykırımı heykeli diktiği” gerekçesiyle, Selanik ile İzmir arasındaki kardeş şehir protokolü askıya alınmıştı.

Çiftlikköy ile Kavarna arasındaki ‘kardeş şehir’ protokolü, Ekim 2009’da imzalanmış ; kültürel, sportif ve ekonomik anlamlarda işbirliği geliştirme kararı alınmıştı. Bu çerçevede, Kavarna Belediye Başkanı Tsonko Tonev, Nisan 2012’de Çiftlikköy’ü ziyarete gelmiş ve bir önceki Belediye Başkanı Metin Dağ tarafından medyaya “Soydaşlarımızın çok sevdiği Türk dostu” olarak tanıtılmıştı.