Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen kütüklerini dün (1 Şubat) itibarıyla kesinleştirdi. YSK Başkanı Sadi Güven’in bir hafta önce 54 bin olarak açıkladığı oy kullanamayacak olan seçmen sayısı 91 bine çıktı.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, YSK, muhalefet partilerinin 'seçmen taşıma' ve 'boş binada seçmen kaydı yapıldığı yönündeki çok sayıda itiraz ve şikâyet dosyasını inceleyerek seçmen kütüklerini kesinleştirdi. İtiraz dosyalarında birbirinden ilginç örneklere rastlandı. Dosyaların birinde, ‘kaydırma seçmen’ diye itiraz edilen kişinin, 20 yıldan beri o mahallede yaşayan muhtar olduğu saptandı. Bu kişinin yeniden muhtar adayı olduğu ve rakibinin şikâyeti üzerine incelemeye alındığı ortaya çıktı, itiraz reddedildi.

YSK’ya muhalefet tarafından yapılan en büyük itiraz ise başta Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ne görevli gönderilen polis ve jandarmayla ilgili oldu.  Muhalefet, toplamda 10 bine varan polis ve jandarmanın ‘seçim güvenliği’ gerekçesiyle ‘tek günlük’ yapılacak görevlendirmenin, seçmen kaydırma olarak nitelendirilmesini istedi ve küçük yerleşim yerlerinde seçim sonucunu etkileyeceğini dile getirdi.

CHP’nin, İzmir’in Foça ilçesinde eğitime giden jandarmanın seçimde ilçede oy kullanmasına yaptığı itiraz da reddedildi. İlçede eğitimi süren askerlerin sayısının 3 bini bulduğu ifade ediliyor.

YSK Başkanı Sadi Güven’in bir hafta önce 54 bin seçmenin oy kullanamayacağını açıklamıştı. Seçmen kütüklerinin kesinleşmesiyle oy kullanamayacak olan seçmen sayısı 91 olarak açıklandı.