Dünya basını Türkiye’deki yerel seçimleri yakınan takip etti. Dış basın; Türkiye'de son yılların en tartışmalı ve gergin seçim kampanyasının ardından yerel seçime gidildiği yorumunu yaptı. 


The Guardian gazetesi seçimleri, “Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AK Partisi, yolsuzluk skandalları ve devletin içine sızmış ‘vatan hainleri’ diye nitelediği kişileri sorumlu tuttuğu güvenlik sızıntıları arasında kendisi için referanduma dönüşen yerel seçimlerden kesin bir zaferle çıkmış görünüyor” ifadeleri ile haberleştirdi.

Dünya basınının gözünden Türkiye'de yerel seçimler

THE WALL STREET JOURNAL: Türkiye'deki oylama Erdoğan'ı daha da güçlendirmiş görünüyor. Başbakan'ın partisi havalarda uçuşan suçlamaların arasında, yerel seçimlerden galip olarak çıktı. Türkiye Başbakanı Erdoğan, yolsuzluk ve manipülasyon suçlamalarına rağmen, hükümeti için bir çeşit referandum olarak değerlendirilen kritik yerel seçimlerden zaferle çıktı.

ABC NEWS: İlk sonuçlara göre Erdoğan'ın partisi 2009 yerel seçim sonuçlarından çok daha yüksek oy aldı. Bu seçimler, Erdoğan'ın kampanya sürecinde bir kader seçimine dönüştürülmüştü ve Erdoğan'ın 12 yılının bir referandumu olarak görülmekteydi. 

BLOOMBERG: Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti. İktidardaki parti, yolsuzluk skandalları arasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın arkasındaki desteğin test edilmesi olarak görülen yerel seçimlerden zaferle çıktı.

THE TELEGRAPH: Erdoğan seçimlerde muhalefeti yenilgiye uğrattı. Türkiye Başbakanı'nın başında olduğu AKP, kitlesel protesto gösterileriyle, yolsuzluk skandallarının ve internet yasaklarının damga vurduğu bir sürecin ardından, yerel seçimlerde önemli bir fark elde ederek çıktı. 

THE GUARDIAN: Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AK Partisi, yolsuzluk skandalları ve devletin içine sızmış “vatan hainleri" diye nitelediği kişileri sorumlu tuttuğu güvenlik sızıntıları arasında kendisi için referanduma dönüşen yerel seçimlerden kesin bir zaferle çıkmış görünüyor.

FINANCIAL TIMES: Başbakan Erdoğan yerel seçimlerde zafer ilan ederek bunun kendisini yolsuzlukla suçlayanları ve güvenlik sızıntılarına yol açanlara karşı elde edilmiş bir zafer olduğunu iddia etti. 

FRANCE 24: Türkiye Başbakanı, protestolara ve yolsuzluk skandallarına rağmen, Pazar günü güven testi olarak girdiği yerel seçimlerden galibiyetle çıktı. 

XINHUA:Türkiye Başbakanı Erdoğan ve iktidardaki AKP büyük yolsuzluk suçlamalarının ardında girdiği yerel seçimlerde iktidar testinden geçti.