TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, ‘İHD ve TİHV olarak bizler hak savunuculuğuna en çok ihtiyaç duyulan böylesi bir dönemde dayanışmayı büyüterek bu kararlılığın bir parçası olacağız. Bu antidemokratik uygulamalara karşı mücadele edeceğiz’ dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İçişleri Bakanlığı tarafından 370 derneğin kapatılmasına ilişkin İHD Genel Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısına kapatılan Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Gündem Çocuk Derneği temsilcileri de katıldı.



"SOMUT HİÇ BİR GEREKÇE YOK”


Basın toplantısında konuşan TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Bu tam bir militarist zihniyettir. Sivil toplumu tehdit olarak gören bu militarist anlayışın Türkiye’yi içeride ve dışarıda savaş halinde tamamen otoriter bir tarzda yönetmek istediği açıktır” dedi. 370 derneğin kapatılmasıyla ilgili hiçbir somut gerekçe gösterilmediğinin altını çizen Fincancı, “Ayrıca Bakanlığın kararına dayanak oluşturan 2935 Sayılı OHAL Kanunun 11 Maddesinin ‘O’ bendinde ‘her dernek hakkında ayrı ayrı karar almaktan’ söz edilmesine karşın 370 derneğe topluca bir tasarrufta bulunulmuştur. Derneklerin masumiyet karnesi ihlal edilmiştir” diye ekledi.

Derneklerin demokrasilerde olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Fincancı, “Toplum, iktidarlar karşısında varoluşunu ve örgütlü duruşunu ancak bu tür kurumlar aracılığı ile sağlayabilirler. Gelişmiş demokratik rejimler de dernek tipi örgütlenmelerin sayıları milyonlar ile ifade edilirken Türkiye’de bu sayı 100 bini bile bulamamaktır” ifadelerini kullandı. Fincancı,”Tüm baskı ve engellemelere karşın insana yaraşır bir yaşam oluşturmaya yönelik bu çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği kuşkusuzdur. İHD ve TİHV olarak bizler hak savunuculuğuna en çok ihtiyaç duyulan böylesi bir dönemde dayanışmayı büyüterek bu kararlılığın bir parçası olacağız. Bu antidemokratik uygulamalara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

“MÜCADELEMEİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Hak ve hukuk mücadelesi verdiklerini söyleyen ÇHD Ankara Sekreteri Avukat Evin Konuk ise “Faaliyetlerimiz devleti rahatsız ediyordu ve bizler için bu kapatılmalar sürpriz olmadı. Biz bu faaliyetleri sürdüren diğer insanlarla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz, zaten devletten izin almadık ki onların talimatı ile çalışmalarımızı durduralım” dedi.

"DAHA İYİ BİR DÜNYA MÜM KÜN”

Çocuklar için daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Gündem Çocuk Derneği temsilcisi Tanju Gündüzalp de, “Devlet, MEB ile çalışan bir örgütü terörist olarak faaliyetlerini durduruyor. Ancak ilgi ve temas çalışmalarımızı daha da güçlendirdi” diye konuştu.

“VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini teşhir ettikleri için hedef olduklarını belirten TUHAD FED Temsilcisi, “Devletin bu militarist anlayışı dernekleri kapatabilir ancak biz vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“KHK’LERİ TANIMIYORUZ” 

Kendilerinin dostları gibi kurum ve binalara bağlı olmadığını söyleyen ÖHD üyesi avukat Şilan Aydın ise, “En son Kürdistan’da sokağa çıkma yasağından sonra orada yürüttüğümüz faaliyet ve raporlar devleti rahatsız etti. Tüm gücümüzle çalışmalara devam edeceğiz. Bu da olmazsa yurttaş olarak devam ederiz. KHK’leri tanımıyoruz. Bu birliktelik bizi daha da güçlü kılıyor” çağrısı yaptı.

KAYNKAK: Özgürlükçü Demokrasi