Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında, “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” iddiasıyla başlattığı soruşturma tamamlandı.

İddianamede, Tuncel’in 28 Ekim 2016 tarihinde DBP Bağlar İlçe Binası önünde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto amacıyla düzenlenen eylemde, “Tayyip Erdoğan tam bir kadın düşmanıdır. AKP ve Tayyip Erdoğan tam bir Kürt düşmanıdır..." şeklinde yaptığı konuşmanın, "Cumhurbaşkanına hakaret" içerdiği suçlaması yapıldı.

SİYASİ RAKİBE POLİTİK ELEŞTİRİ

Jinnews'te yer alan haberde, iddianamede Tuncel’in 2 Kasım 2018 tarihinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanılarak avukatı huzurunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Basın ve Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunda alınan ifadesine yer verildi. Tuncel, suça konu olan metnin bir bütünen ele alınması talebinde bulundu.

Sebahat, kendisinin DBP Eş Genel Başkanı ve bir siyasi lider olarak bu konuşmayı yaptığını, konuşma içeriğinde iktidara ve yapılan yanlış uygulamalara yönelik eleştirilerde bulunduğunu kaydetti.

Konuşmanın bir bütün olarak ele alındığında siyasi parti lideri olarak eleştiri hakkını kullandığını ve politik ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Sebahat, siyasi rakip olarak gördüğü kişiye yönelik olarak politik eleştirilerde bulunabileceğini, söz konusu konuşmanın bir bütün olarak ele alınması halinde kişiye yönelik hakaret kastının olmadığını, bunun mevcut iktidara yönelik eleştiri kapsamında olduğunu, açıklamanın soruşturma konusu yapılmasının düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün, özellikle siyaset yapma özgürlüğünün engellenmesi olduğunu, yaptığı açıklamada bir suç görmediğini ve bundan dolayı üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini beyan etti.

HAPİS CEZASI TALEBİ

Savcı, konuşmanın “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” suçu olduğunu iddia ederek, Tuncel hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu.