Suriye’de gözler İdlib’e çevrilmişken, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Fırat’ın doğusunda, Türkiye sınırından çekilmeye başladığı haberi geldi. SDG bir yazılı açıklama yaparak, Türkiye ile Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı’na uyma ve sınırın güneyine çekilme kararı aldığını duyurdu. Şam yönetimiyse kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

SDG’den yapılan açıklamada, sınıra Suriye hükümet güçlerinin konuşlanacağı belirtilirken, Rusya’ya da Suriye hükümetiyle Kürtler arasında diyalog garantisi için çağrı yapıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliyse, ‘Kürt güçlerinin sınırdan 30 kilometre geri çekilmesini memnuniyetle karşıladıklarını’ söyledi; ‘çekilmenin Suriye ordusuyla doğrudan koordinasyon halinde gerçekleştiğini’ belirtti. Yetkili, “SDG’nin çekilmesi, Türkiye’nin Suriye topraklarındaki açık saldırganlığı için ana bahanesini ortadan kaldırıyor” dedi.

Yetkili, Suriye hükümetinin ‘ulusal birliğe dönüş’ün yolunu açmak amacıyla vatandaşları yeniden entegre etmek üzerinde çalışacağını da ekledi.

Türkiye’nin çekilme işlemini sınırdan İHA’larla takip ettiği belirtiliyor. Sputnik’in kaynaklarına göreyse, sınırdan çekilen SDG’liler Rakka tarafına doğru ilerliyor.