Kamuoyunda ‘Cihatçı Jack’ olarak tanınan 23 yaşındaki İngiltere ve Kanada vatandaşı Jack Letts’in, teslim olduğu Suriyeli Kürt yetkililer tarafından Kanada’ya iade edilmesinin gündemde olduğu belirtiliyor. The Guardian gazetesi, Kanada hükümeti ile Rojava’daki Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu arasında 11 Kanada vatandaşının iadesi için müzakereler yapıldığını yazdı.

The Guardian’ın Kürt ve Kanadalı kaynaklara dayandırdığı habere göre, Kanada hükümeti ile Rojava’daki Kürt yönetimi, YPG’nin elindeki 11 yabancı IŞİD üyesinin iadesi için bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor.

Gazeteye konuşan Kürt yetkililer, aralarında en az bir üst düzey IŞİD üyesinin yanı sıra kadın ve çocukların da bulunduğu 11 kişinin iadesi için müzakerelerin umut vaat ettiğini söyledi. Ancak haberde Kanada hükümetinin, 2019’daki seçimler öncesinde ülke içinde yaşanan IŞİD’ci tartışması nedeniyle anlaşmayı nihayete erdirmekten çekindiği de belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Suriye’de yakalanan yabancı IŞİD militanları ile ailelerinin durumu bir süredir tartışma konusu. Rojava’daki Kürt yönetimi son olarak bu militanların iade edilip kendi ülkelerinde yargılanmaları için çağrı yapmıştı. İngiliz hükümetinin bu kişileri iade alıp yargılamaya yanaşmadığı belirtilirken, Letts’in de doğup büyüdüğü İngiltere yerine babasının memleketi olan Kanada’ya gönderileceği ortaya çıktı.

The Guardian’ın haberinde, İngiliz hükümetinin IŞİD’li vatandaşlarını ve ailelerini iade alıp kendi topraklarında yargılamaktan kaçındığını, Kanada’nın vatandaşlarına kendisinin hesap sorma yönündeki tavrının ise bu durumla keskin bir tezat içerdiği vurgulandı. Gazeteye Kamışlı’dan konuşan Kürt yetkililer de Londra’nın bu konudaki işbirliği çağrılarını yanıtsız bıraktığını söyledi.

Kaynak: Gazete Duvar