Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Kurulu, fakültedeki 27 öğretim üyesinin KHK’larla ihraç edilmesi nedeniyle bir açıklama yayınladı. 

“Yeterli delil ve belge olmadan kurumlarından ilişiği kesilen hocalarımızın en kısa süre içinde kurumlarına iade edilmeleri gerektiğini düşünüyoruz” denilen açıklamada, “Üniversitedeki ilgili tüm karar mercilerinin evrensel hukuk ilkelerini ve ilgili Anayasa kurallarını gözeterek öğretim elemanlarının haklarına sahip çıkmasının, yadsınamaz bir yükümlülük olduğunu ifade etmeyi, meslekî sorumluluğumuzun bir gereği olarak kabul ediyoruz” denildi.

SBF Yönetim Kurulu’nun açıklamasının tam metni şöyle:

01.09.2016’da yayınlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üç, 06.01.2017’de yayınlanan 679 sayılı KHK ile iki, 07.02.2017’de yayınlanan 686 sayılı KHK ile 22 olmak üzere, KHK’larla kaybettiğimiz hoca sayımız 27’ye ulaşmıştır. 

İfade özgürlüğünün ve farklı düşüncelerin bir arada olması gerektiğini savunan bir fakültenin mensupları olarak çok ağır bir bedel ödediğimiz açıktır. Söz konusu hocalarımızın, haklarında suç isnadına ilişkin açık deliller ve sonuçlanmış yargı süreci olmadan ve savunma hakları kullandırılmadan KHK ile ilişiği kesilmiş bulunmaktadır.

Fotoğraf: Ahmet Arda Erşin