Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Politika Kulübü'nün düzenlediği panele gazeteciler Hayko Bağdat ve İsmail Saymaz konuşmacı olarak katıldı.

Gazeteciler Hayko Bağdat ve İsmail Saymaz’ın konuşmacı olduğu etkinlikte Türkiye’de yaşanan insan hakları sorunları tartışıldı.

İsmail Saymaz konuşmasının başlangıç bölümünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Tahir Elçi’nin, insan hakları mücadelesinde Türkiye için olan öneminden bahsetti:

“Türkiye’de insan hakları haftası kutlanamıyor. İnsan hakları mücadelesinde büyük emekler vermiş ve öldürülmüş kişileri bu haftada biz anıyoruz.”

“Avukat Tahir Elçi, Cemal Temizöz davasında gerçeklerin ortaya çıkması ve sorumluların yargılanması mücadelesinde çok önemli bir rol üstlenmişti.”

‘TAHİR ELÇİ BARIŞI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORDU’

Suruç’ta yaşanan katliamdan, Ankara’da yaşanan katliama uzanan süreçte Türkiye’de sivil, asker, polis vatandaşlarımızı kaybettik. Tahir Elçi bu süreçte çok önemli bir rol aldı.”

“PKK’ye seslenerek çatışmaları şehirlerin dışına taşımaları gerektiğini, özerklik talebini siyasal yollardan dile getirmenin daha doğru olacağı çağrısını yaptı.”

“Tahir Elçi’nin CNN Türk ekranlarında söylediği sözleri daha önceleri siyasi iktidara yakın olan kişiler defalarca dile getirdiler. Orhan Miroğlu buna örnektir.”

“Tahir Elçi barışı sağlamaya çalışırken savaşın bir unsuru olarak gösterildi.”

“Tahir Elçi’nin öldürülmesi Hrant Dink cinayetinin hızlandırılmış halidir. Adeta hızlandırılmış Kırmızı Pazartesi romanıdır.”

Konuşmasını genel olarak Kürt sorununa ve hak arama mücadelesine ayıran Saymaz, Kürt sorununun çözümsüz kaldığı sürece insan hakları haftasına anmayı ekleyeceğimiz daha çok ismin ilerleyen dönemlerde olabileceğini söyledi.

Türkiye’de davaların bir başka şehre yönlendirilmesinin mağdurların hak arama mücadelesini daha da zorlaştırdığını da söyleyen Saymaz, Şerzan Kurt davasında bunun yaşandığını belirtti.

Şerzan Kurt’a ateş eden polisin yargılanması konusunda çok vahim bir olayın hukuki açıdan yaşandığını ifade etti:

“Yargılanan polis suça yardım etmekten cezasında indirim aldı. Oysaki böyle bir durum söz konusu değil. Olayı bir kişi işlemiş, silah tek. Bu olay Türkiye’de mahkeme kararları açısından çok vahim bir konudur.”

Panelin ikinci konuşmacısı olan Hayko Bağdat’ın konuşmasından başlıklar şu şekilde:

 “Neden Türkiye’de insan hakları sorunlarında hepimiz aynı görüşte olamıyoruz? Neden acılarımızı paylaşamıyoruz?”

“Üniversitelerde ya da başka kurumlarda gerçekleşen ‘yüzleşme’ adı altındaki toplantılarda hepimiz, mağdura sürekli hikayesini anlattırmayı yüzleşme sandık.”

“Tahir Elçi’nin öldürülmesine bu ülkede iyi oldu diyen sesler, ne yazık ki kötü oldu diyen seslerden daha çok.”

“Biz bu topraklarda katillerin cinayetleri işlemesindeki hafifletici nedenlere alışığız.”

“Biz devletin ne yaptığına değil, kime yaptığınız bakıyoruz.”

“Katiller serbest kalınca, adalet de olmayınca kimliklerimiz katilleşti.”

“Hak davalarıyla uğraşan gazetecilerin bu ülkede başına gelebilecek en iyi olay eceliyle ölmektir.”

(Bianet)