2005 yılında kapatılan DTP’nin başlattığı Sayın Öcalan imza kampanyasına oturduğu Doğubayazıt Yalınsız köyünden katılan 65 yaşındaki Mehmet Yakar önce imzasını geri çekmesi için jandarma tarafından tehdit edildi, sonra başka bir bahaneyle evi özel timler tarafından basıldı. Götürüldüğü Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı Erdem Dalkılıç ise, Yargıtay bu konudaki içtihatlarını değiştirdiği ve “Sayın Öcalan” demeyi suç olmaktan çıkardığı halde, zamanında verilmiş 1.200 TL para cezasını faiziyle birlikte aldı.

JANDARMA KARAKOLUNDAN ‘İMZAYI GERİ ÇEK’ BASKISI

ANF'den Zeynep Kuray'ın haberine göre, 2005 yılında tüm Yalınsız köyü olarak DTP’nin başlattığı Sayın Öcalan imza kampanyasına katıldıklarını belirten Mehmet Yakar yaşananları şöyle anlattı:

“ Tüm köy gönüllü bir biçimde imza kampanyasına katıldı. Daha sonra Tanıktepe Jandarma Karakolu bize imzaları geri alın diye baskı kurmaya başladı. Tüm köylüler korkudan imzalarını geri çekerken, ben imzamın arkasında durdum. Daha sonra beni Doğubayazıt Savcılığına gönderdiler. Orada da bu imzanın arkasında olduğumu, senelerdir Sayın Öcalan imza kampanyalarına katıldığımı söyleyince 'suçu ve suçluyu övmek' suçundan 12 gün hapis ve para cezasıyla cezalandırılmam istendi. Yargıtay’a giden dosyam orada da onaylandı."

ÖZEL TİMLER EVİNİ BASTI

"Özel Timler 26 Temmuz 2012 tarihinde evimi bastı. Bana içerde 3 gerillayı sakladığımı söylediler. Ben de 'öyle ise evi arayıp bulun', dedim. Bunun üzerine beni tartaklayarak Doğubayazıt polis karakoluna götürdüler. Orada bir gün nezarethanede tutuldum. Ertesi gün Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığına çıkartıldım. Daha önceden hakkımda Sayın Öcalan kampanyasına katılmaktan Yargıtay tarafından onaylanmış 1.200 TL para cezam olduğunu, onu hemen ödemediğim takdirde cezaevine gireceğimi söylediler. Ben de ne yapıp edip o gün parayı buldum. Ancak benden 1.200 TL değil 1.250 TL aldılar. Sorduğumda faiz dediler.”

'PARA KESECEKLERİNE OĞLUMUN CENAZESİNİ VERSİNLER'

Bir imza için para alan ve hapis cezasıyla tehdit eden savcıların iş gözaltında kaybedilen oğlu Orhan Yakar’ın akıbetini soruşturmaya ve failleri cezalandırmaya gelince kıllarını kıpırdatmadığını söyleyen Yakar, “Ben bugün olsa da aynı imzayı veririm. Bütün köylü imzasını korkudan çekerken bir tek ben imzama sahip çıktım. Böyle para cezalarıyla beni korkutup yıldıramazlar” dedi.

Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında suç duyurusunda bulunacağını aktaran Yakar, “ Bir imza, bir düşünce suç olamaz gerekirse AİHM’e giderim” diye konuştu.