Yargıtay ve birçok yerel mahkemenin suç olmadığı yönünde verdiği kararlara rağmen HDP PM Üyesi Nihat Akkaya'nın 2019 yılında yaptığı bir konuşmada "Sayın Abdullah Öcalan" dediği için hakkında "örgüt propagandası yapmak"tan dava açıldı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce Yargıtay ve birçok yerel mahkemenin suç olmadığı yönünde verdiği kararlara rağmen, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Nihat Akkaya’nın 2019 yılında yaptığı bir konuşmada “Sayın Abdullah Öcalan” dediği için hakkında açtığı soruşturma davaya dönüştü. Akkaya hakkında hazırlanan iddianameyi kabul eden Antalya 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dosyayı kabul ederek, ilk celse için 5 Mayıs’a gün verdi. 

TUTUKLU KALDI 

8 Şubat'ta gözaltına alınarak Antalya 6'ncı Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Akkaya, tutuklanmıştı. Akkaya'nın avukatının bir üst mahkemeye tutuklamaya dair itirazı kabul edilerek Akkaya, 11 Şubat'ta tahliye edilmişti. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, Akkaya'nın sosyal medya paylaşımları ve evinde yapılan aramalarda el konulan bazı kitap ile dergiler suç delili olarak gösterildi. 

'SAYIN ABDULLAH ÖCALAN, DEMEK SUÇMUŞ'

Savcı, Antalya Valiliği'nin izni kapsamında 2019 Newroz kutlamasını yasadışı ilan ederek, Akkaya'nın PKK'nin çağrısıyla etkinliğe katılıp, "örgüt propagandası" suçunu işlediğini ileri sürdü. Akkaya'nın "Kürt halkının Newroz'un ateşiyle AKP'ye 31 Mart'ta tarihi bir yenilgi yaşatacağız. Bu direnişçi mirası da Denizlerden, Mahirlerden, İbolardan, Mazlumlardan ve Sakinelerden devralıyoruz" demesini suç olarak iddianamede yer verdi. Savcı ayrıca, Akkaya'nın konuşmasında "Sayın Abdullah Öcalan" dediği için de "örgüt propagandası" suçunu işlediğini savundu. 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, pek çok kişinin cezalandırılmasına yol açan Abdullah Öcalan'dan “Sayın” diye söz edilmesine ceza verilmesi yönündeki içtihadını 2011 yılında değiştirdi. Daire, Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi'nin Öcalan'dan “Sayın” diye söz eden Esra Çiftçi'ye yerel mahkemenin verdiği beraat kararını onamıştı.

Kaynak: MA