VAN'daki depremzedelere yardım gönderen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, depremle ilgili yapılan olumsuz açıklamaların sorulması üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye destek verdi.

Baydemir, "Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Diyarbakır halkının da bir evladı olarak Sayın Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklamayı yeterli ve değerli buluyorum" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van'daki depremzedelere Diyarbakır merkez belediyelerle birlikte topladıkları yardımları gönderdi. Baydemir, vatandaşların deprem sonrası ellerinden gelen her şeyi, yardımı esirgemediğini belirtti. Baydemir, şöyle konuştu.

"Memnuniyetle ifade edebilirim ki çok kısa sürede organize olduk ve yine memnuniyetle ifade edebilirim ki halkımız büyük bir duyarlılık ve vicdani dayanışma gösterdi Burada halkımızın kadirşinaslığı ve dayanışma çabalarını takdirle ve hürmetle anmak istiyor ve teşekkür ediyorum. Gece yarılarına kadar kimin evinde bir battaniye varsa, kimin evinde bir torba erzak varsa herkes yüreğinden kopanı Van’daki kardeşleri ile paylaştı. Bugüne kadar üye olan 55 belediyemizden, 43 TIR, 358 kamyon, 23 kamyonet,16 iş makinesi 2 su tankeri, 4 pikap, 7 transit 4 toplu taşıma otobüsü, 2 kurtarma aracı, 15 kişilik arama kurtarma ekibi, 26 hemşire Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde 12 kişilik arama kurtarma ekibi, günlük 9 bin kişiye yemek çıkaracak şekilde seyyar mutfak, sağlık ekibi ile birlikte bir ambulans deprem bölgesinde hizmet ediyor"

"ÇADIR SIKINTISI VAR DİYARBAKIR’DAN BİN ÇADIR YOLLAYACAĞIZ"

Baydemir, deprem bölgesinde çadır sıkıntısı olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Bizim bu sadece iki günlük performansımız yeterli olmayacaktır. Önümüz karakış en az 3 ay daha bu dayanışmayı sürdürmemiz gerekiyor. Kimin ne eksiği var, tartışmasına ben girmeyeceğim. Ama bir eksiklik var ki o da çadır sıkıntısıdır. Kendi gözlerimle gördüğüm için söylüyorum. Şu anda Erciş’te tek bir ev oturulacak durumda değildir. 80 bine yakın nüfus yaşıyor. Ortalama nüfusu hesaplarsak neresinden bakarsanız bakın sadece Erciş ilçemizde 10 bin çadıra ihtiyacımız var. Dün Kızılay başkanının vermiş olduğu rakam sanırım 10 bin küsurdur. Sadece Erciş ilçemizin ihtiyacı budur. Dolayısıyla malzeme çabamızın dayanışmasını bu saatten sonra belli bir periyot çadır üzerine kuracağız. Sadece Diyarbakır belediyelerimizin hedefi en kısa zaman dilimi içerisinde bin çadıra ulaşmaktır. Bunu kendi imkanlarımızla satın alma yoluyla tedarik edeceğiz. En kısa zamanda bin çadırı Erciş’e ulaştıracağız. Halkımıza da çağrımız gücü oranında 3-5 ailemiz bir araya gelip 1 çadır satın almalarıdır. Böyle bir şey yapalım ki bu kara kışta çadırı olmayan tek bir evimiz Van’da olmasın"

Baydemir, deprem bölgesine hızlı bir şekilde çadır göndermeleri gerektiğini belirterek, "Kızılay Başkanı'nın ifadesine göre toplam çadır stoku 45 bindir. Şayet Kızılay bütün çadırları Van’a yığsa bile bu ihtiyaca yetmediğinin çok açık göstergesidir. Ve bütününü zaten veremiyorum diyor. Bundan sonrada göndermeyeceğim diyor. Dolayısıyla yapılması gereken tek şey bizlerin bu çadırları temin konusunda çaba sarf etmeleri gerekiyor. Bu çağrımı diğer bütün belediye başkanlarıma da yaptım. Diyarbakır bin tane çıkaracaksa Batman da Siirt de diğer illerimiz de çadır çabasını sürdürecekler. Şu anda Diyarbakır’da 5 belediyemizin, sivil toplum örgütleri ve halkımızın çabasıyla koordinasyonuyla elde birikmiş olan malzeme toplamı yaklaşık 50 kamyonluk bir malzemede Diyarbakır’dadır. Peyderpey deprem bölgesine intikal ettirilecektir. Dayanışma gösteren herkese kim olursa olsun her insana teşekkür ve şükranlarımızı ifade etmek istiyorum"

DEPREMDE HEPİMİZ ENKAZ ALTINDA KALDIK

Van'ın Erciş İlçesi'ne gittiğini söyleyen Baydemir, şunları anlattı: "Biz ilk binaya müdahale ettiğimizde hemen hemen 10–15’e yakın binadan talep geldi, canlı sesi geliyor, insan sesi, bebek sesi geliyor . Sizin bir ekibiniz var ama 15’e yakın talep var, çaresizliğin ne demek olduğunu ben bir kez daha Erciş’te o akşam anladım. Çaresizlik öyle bir şey herhalde. Bu itibarla da bir kez daha galiba enkaz altında kaldık. Herkes enkaz altında kaldı. Başta mesul olanlar olmak üzere bir kez daha çaresizliği yaşadık. Aslında çare var. Hakikaten çare var. Bugün yeri mi zamanı mı bilmiyorum ama çare var. Bunlar olmayabilirdi. Bu kadar yıkım olmayabilirdi. Bu kadar büyük bir tahribat olmayabilirdi. Bu kadar insan yaşamını yitirmeyebilirdi. Unutulmamalı bunlar Marmara Depremi'nden bir müddet geçti yine aynı şeyleri yaşadık"

GÜN DAYANIŞMA GÜNÜDÜR

Bazı ülkelerden yardım gelmesinin kabul edilmediği iddiaları sorulan Baydemir şöyle konuştu: "Eğer dayanışma talebini kabul etmiyorsanız o zaman eksiksiz ve kusursuz olmalısınız. Eksiğiniz varsa ki bu doğaldır. O zaman dayanışmayı kabul edeceksiniz. Kibir yapmak, gurur yapmak, düşmanlık örgütleme dönemi değildir. Gün sadece ve sadece vicdanları harekete geçirmek, vicdanları sınamak, yaraları sarmak günüdür. Eğer vatandaşlar sokakta ise gelen yardımı reddetme gibi bir lüksümüz yok, olmamalı."

SAYIN BAHÇELİ’NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA YETERLİ VE DEĞERLİDİR

Gazetecilerin, “bazı televizyon kanallarında ırkçılığı körükleyecek açıklamalar yapıldığı” yönündeki soruları üzerine Baydemir, “Ben bu polemiklere girmeyeceğim. Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ve Diyarbakır halkının da bir evladı olarak Sayın Devlet Bahçeli'nin yapmış olduğu açıklamayı yeterli ve değerli buluyorum” dedi. (Milliyet)