Savcılık, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın köşe yazarı Can Dündar hakkında şikâyette bulunduğu ‘Erdoğan yargılanacaktır‘ başlıklı yazı hakkında ‘kovuşturmaya yer yok‘ kararı verdi.

Kararı Cumhuriyet’teki köşesinde paylaşan Dündar, “Savcılık, soruşturmasını bir ayda tamamladı ve karar, Başbakan’ın aleyhine çıktı: ‘Yazı eleştiri sınırları çerçevesindedir. Kovuşturmaya yer yoktur‘” diye yazdı.

Dündar, ‘sansürcü iktidarlar için ibret niteliğinde‘ olduğunu belirttiği kararda, ‘ifade hürriyetinin önünü açan, evrensel hukuktan damıtılmış haklar ve dersler’ olduğunu vurguladı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kaynak gösterildiği kararda “Basın, halkı aydınlatmak ve yöneticileri eleştirmekle görevlidir” deniliyor.

Kararda, “Toplumun gözü önünde olan tanınmış kişilerin eleştirilmesinin sınırları, normal bir bireye kıyasla daha geniştir. Söz konusu yazının düşünce açıklama, bilgi verme ve eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu ve nesnel bir açıklama ile desteklendiği, bu hali ile atılı suçların unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” deniliyor.

Can Dündar yazısını “Yani ben yargılanmayacağım. Başbakan yargılanacaktır” diye bitirdi.

Can Dündar’ın Cumuhriyet’teki köşesinde 1,5 ay kadar önce yayımlanan yazısı için, Erdoğan “Şahsımı hedef alan, haysiyet ve onurumu karalamaya yönelik ağır hakaret ve saldırıda bulundu” demişti.

Şikayette, yazıda ‘kin, nefret ve halkı kışkırtacak ifadeler’ bulunduğunu’ iddia edilmişti.