İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı olayları nedeniyle gözaltına alınan Taksim Dayanışması Sekretaryası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ile İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da arasında bulunduğu 12 kişinin, 11 Temmuz’da mahkemece verilen tutuksuz yargılanma kararına 5 gün sonra itiraz etti. Savcılık 12 kişinin tutuklanmalarını istedi.

Gezi Parkı’nın İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından açıldığı 8 Temmuz’da, protestolar sırasında 50 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında Taksim Dayanışması üyeleri de vardı. Gözaltına alınan Mücella Yapıcı sağlık sorunları nedeniyle, arandığında savcılığa gitmesi koşuluyla emniyetten serbest bırakılmış, 49 kişi ise terörle mücadele şubesinde sorgulanmıştı. Polis 50 kişi hakkında fezleke hazırlamış ve tüm şüphelileri 11 Temmuz’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti.

Cumhuriyet Savcıları Hüseyin Nazmi Okumuş, İsa Dalgıç ve Rasim Işıkaltın 8 saat boyunca ifade aldıktan sonra 38 kişiyi delil yetersizliğinden serbest bırakmıştı. Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu, Akif Burak Atlar, Ahmet Kamil Tekerek, Beyza Metin, Ender İmrek, Mehmet Sabri Orcan, Süleyman Solmaz, Haluk Ağabeyoğlu, Arda Mustafa Aytaç, Aral Demircan ve Erdem Ateş ise örgüt kurmak, görevli memura mukavemet ve gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçlarından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Nöbetçi mahkeme 12 kişiyi yeterli delil olmadığı gerekçesiyle serbest bırakmıştı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş bugün 12 kişinin serbest bırakılması kararına itiraz etti. Nazmi Okumuş serbest bırakılan tüm kişiler hakkında yakalama kararı çıkartılmasını ve tutuklanmalarını talep etti. (Hürriyet)