İSTANBUL (Fatma Kelleci)- Mavi Marmara katilamında yaşamını yitirenlerin aileleri, Türkiye'de 1.5 yıl önce başlayan soruşturmanın artık tamamlanmasını ve suçları tespit edilen İsrailli askeri ve siyasi yetkililer hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istiyor.

TÜRKİYE EVRENSEL YARGILAMAYA SAHİP AMA...

İsrail saldırısının ardından 31 Mayıs 2010 tarihinde başlatılan soruşturma devam ediyor. Türkiye evrensel yargılamaya sahip bir ülke. Yani yabancıları kendi mahkemelerinde yargılayabilir. Ama bu konuda hiçbir adım atılmadı.

Soruşturma sürecine ilişkin ETHA'ya konuşan ailelerin avukatı Gülden Sönmez ile saldırı sırasında Mavi Marmara Gemisi'nde bulunan Ümit Sönmez, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti.

Ümit Sönmez, Nejdet Yıldırım'ın küçük kızı Melek'in yaşadıklarına dikkat çekti: "Melek, dün babası için bir kez daha ağladı. Çünkü babası yanında değildi. Meleğin gözyaşlarının bir tanesinin bile açılacak davalarla ödenmesi mümkün değil, ancak bir nebze de olsa ferahlaması rahatlaması açısından önemli" dedi.

Melek gibi dinmez acıları olan 9 aile var. Hepsi de Türkiye hükümetinden verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyor. Başbakan Erdoğan'ın "Bir savaş nedeni", "Sabrediyoruz, haklarımızı hukuken arayacağız" sözlerine rağmen bir gelişme yaşanmaması, ailelerin umudunu günden güne azaltıyor.

Aileler, Türkiye'de başlatılan soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılmasını ve suçlu olan İsrailliler hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istiyor.

Av. Gülden Sönmez, soruşturma sürecine ilişkin şöyle konuştu: "İsrail tarafında ve Türkiye'de yapılan araştırmalarla, gerek bu operasyonda emri veren siyasi ve askeri merciler, kişiler gerekse operasyona katılan askerlerle ilgili tespitler yapıldı. Mağdurlar, şehit yakınları olarak şikayetçi olmuştuk. Türkiye'de soruşturma devam ediyor. Soruşturmada bütün deliller toplandı, beyanlar alındı. 13 Temmuz'da da mağdur avukatları tespit edebildikleri ve İsrail tarafında da bu suçu kabul eden sorumluların listesini soruşturma savcısına ilettiler ancak aradan 1.5 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen hala Türkiye'de bir yakalama kararı çıkmış değil. Biz bunun önemli bir ihmal olduğunu, hatta kasıt derecesinde bir ihmal olduğunu düşünüyoruz. Bu savcıları Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet etti. Ve suçlu bulunan İsrailliler hakkında yakalama kararı çıkarılmasını bekliyoruz. Bunun interpol bülteni haline getirilip bütün uluslararası arenada dolaşmasını, bu katillerin yakalanarak yargılanmasını istiyoruz."

'NETANYAHU KATİLLERE ÖDÜL VERDİ, BİZ İZLEDİK'

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, operasyona katılan askerler için ödül törenleri düzenlediğini hatırlatan Sönmez, "İsrail'deki bazı komutanlar bu operasyonun emrini verdiklerini açıkça raporlarında, komisyonda itiraf ettiler. Biz izledik" dedi.

'MAĞDURLAR ÖZÜR DEĞİL ÇÖZÜM BEKLİYOR'

Av. Sönmez, AKP hükümetinin İsrail'in özür dilemesi konusundaki ısrarını hatırlatarak, "Özür dilemenin, tazminatın muhakkak ki bir anlamı var. Mağdurların ise olmazsa olmaz iki tane şartı var; ızdırabımızın ve bize yapılanların biraz da olsun karşılık bulması için Gazze'ye uygulanan ölümcül ambargonun kaldırılması ve mutlaka ve mutlaka emri veren siyasi ve askeri yetkililer ile operasyona katılan kişilerin yargı önüne çıkarılıp cezalandırılması. Hükümetler arasındaki diğer ilişkiler açıkçası bu sonuca hizmet etmiyorsa mağdurlar açısından anlam ifade etmiyor" dedi

'SAVCI NEDEN DAVA AÇMIYOR?'

Mavi Marmara Gemisi'nde canlı yayınları organize eden Ümit Sönmez ise "siyasi erkin ön planda olması gerektiğini" savundu. Sönmez, "Üzerinden 1.5 sene geçen, 9 kişinin katillerinin isim isim belli olduğu bir olayda, savcının soruşturmayı bitirip davayı neden açmadığı sorusu bence önemli" dedi.

Sönmez, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, İsrail'e yaptırımları açıklarken mağdurların açacağı davalarda destek olacaklarını söylediğini hatırlattı.

Sönmez, "Elbette siyasi erkten yargı üzerine baskı kurmasını beklemiyoruz. Çünkü bir birinden bağımsız kurumlar ancak savcının bu konuyla alakalı görevinin takip edilmesi, bakanlık tarafından nelerin yapılıp yapılmadığının sorgulanmasının zamanı geldi de geçiyor. Artık bu davanın açılması gerekiyor. Mesele İsrail halkıyla ilgili değil, siyonist İsrail hükümeti ile alakalı bir mesele" dedi.

Ümit Sönmez, İngiltere ve Fransa'da haklarındaki davalar nedeniyle İsrail Dışişleri ve Savunma bakanlarının programlarını iptal ettiğini hatırlatarak, Türkiye'nin bu konuda atıl kaldığına işaret etti.

'ÖLDÜRMENİN KARŞILIĞI ÖZÜR DİLEMEK DEĞİL

Sönmez de özür dileme tartışmaları ile kamuoyunun oyalandığını savundu: "Özür dilemek hükümetler arası bir konu, şehitlerin ailelerini ilgilendiren bir konu değil. Çünkü öldürmenin karşılığı asla özür dilemek değil. Aileler için çözüm olacak tek şey, Gazze üzerindeki ambargonun kaldırılması. O zaman insanlar gerçekten rahatlayacaklar." (Etha)