Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının seçim çalışması sırasında Şenyaşar Ailesi fertleriin işyerinde başlayan ve hastanede yapılan saldırıyla süren olaylarla ilgili davanın dördüncü duruşması Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi adliye önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Saldırıda eşini ve iki oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar ile bazı aile üyeleri duruşma salonundaki yerlerini aldı. Ailenin avukatları ile birlikte Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar salonda hazır bulundu. Duruşmaya, Yıldız ailesinden kimi kişiler ve avukatları da katıldı.

Duruşmayı takip etmek üzere adliyeye gelen basın mensupları ile HDP Milletvekilleri Nuran İmir, Hişyar Özsoy ve partili eski vekil Behçet Yıldırım’ın pandemi gerekçesiyle duruşma salonuna girmelerine ise mahkeme heyeti kararı ile izin verilmedi.

Saldırıda yaralı olarak kurtulup, sonrasında tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBIS) aracılığı ile katıldı. Yargılamaya sanık savunmalarının alınması ile başladı. Mahkeme heyetinin bir kez daha değiştiği görüldü.

Mahkeme sanık ve müştekilerin savunmaları ile başladı. Savunmalardan sonra mütalaa için söz savcıya verildi. Savcı mahkemeye sunduğu 17 sayfalık mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar için bir kez "Kasten öldürme" ve 8 kez "Kasten öldürmeye teşebbüs" ile 150 yıla kadar hapis cezası istedi. Aynı savcı Enver Yıldız için ise ağır tahrik ile öldürmeden 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Ferit Şenyaşar, Kenan, Abdurrahman, Mustafa, Nihat ve Süleyman, Ali, Mehmet ile İbrahim Yıldız, İbrahim Halil ve Mehmet Şimşek için ise basit adam yaralamadan ceza istedi.

Şenyaşarların dava avukatları savcının mütalaasına karşılık savunma için mahkemede ek süre talep etti.

‘SUBJEKTİF İDDİANAME'

Verilen mütalaaya "Kopyala yapıştır" eleştirisini getiren Şenyaşarların avukatı Hidayet Emmek, Enver Yıldız'ın yakalanmadan önce tape kayıtların savcıyı beklediğini ve daha sonra gelip teslim olduğumu hatırlattı. Enmek, "Savcı dediği kişi soruşturmayı yürüten. 2 yıl boyunca aranan kişi gelip teslim oluyor. Ve aynı savcı sübjektif bir iddianame hazırladı. Biz Enver Yıldız gelecek dediği savcının bu iddianameyi hazırladığını düşünüyoruz. Bugün verilen mütalaa ile savcının hazırladığı iddianame aynı. Kes yapıştır. İddianamenin taraflı olduğu gibi mütalaada aynıdır" dedi.

SAVCI ŞENYAŞARLARI SUÇLU BULDU

Mütalaanın kabul edilemez olduğunu vurgulayan dava avukatı Gökhan Dayık, "Kendin çal kendin oyna durumu var.  Adalet talebi karşılanmadı. Kafalarını kuma gömmüşler" dedi.

Dava avukatı Metin Özbadem okunan mütaalanın iddianameden de "kötü" olduğunu vurguladı. Özbadem şöyle devam etti: "İddianamede ağır tahrik diye bir şey yok. Ama mütalaada var. Enver Yıldız bir kez adam öldürmekten ceza istendi. Ağır tahrik hükmü ile. Savcının istediği ceza onaylanırsa Yıldız'ın alabileceği azami ceza 12 yıl olur. Savcı ilk haksız hareketin Şenyaşarlardan geldiğini kabul ediyor. Esas haksız hareketin Yıldızlardan geldiği bellidir. Kardeşlerine korumaya yönelen Fadıl için en az müebbet hapis ve 8 kişiyi de kasten öldürmek iddiası ile ceza istedi. Ek soruşturma taleplerimiz ise hep reddedildi. Bu şekilde alen acele davayı kapatmaya çalışıyorlar."

'YILDIZ AİLESİ AKLANMAYA ÇALIŞILIYOR'

Aile avukatı Bülent Duran ise şöyle konuştu: “Dosyayı tefrik ederek, Yıldız ailesinin aklanacağı şenyaşar ailesinin mağdur edileceği belliydi. Biz bundan kaygılıydık. Adil yargılama süreci adil işletilmedi ve işlettirilmiyor. Bu dosyanın üzeri kapatılmaya çalışılmakta. Bu kabul edilemez. Bakın Şenyaşarların iş yerine ikinci saldırı emrini veren Süleyman Yıldız müşteki olarak duruşmaya katıldı. Bu mahkemenin adil yürütülmediğinin en büyük örneğidir. Bu saldırılar yaralamaya yönelik olarak geçiyor. Bu kişi sanık olarak bile yargılanmıyor."

Mahkeme heyeti dava avukatlarının tüm taleplerini reddederek, Fadıl Şenyaşar ile Enver Yıldız’ın tutukluluk halinin devamına, avukatların ek savunma talebi üzerine bir sonraki duruşmayı karar duruşması olarak 25 Aralık tarihine bıraktı.

Kaynak: MA